VESTI
MALI OGLASI
INFO



HOTELI
APARTMANI

ODMARALIŠTA
PRIVATNI SMEŠTAJ

  

TURIZAM

GEOGRAFSKI
PRIRODA
CAJETINA






ENGLISH


Cajetina je prelepo mesto pre samog Zlatibora koje Vam se ukaže sa leve strane kada prolazite putem od Beograda prema moru.Veoma je uredjena sa dosta zelenih povrsina, parkova, kupalista, kulturnih desavanja, itd.

Nalazi se 3 km od centra Zlatibora i u njoj se mozete odmarati jer raspolaze turistickim sadrzajem i smestajnim kapacitetima po povoljnim cenama a i Zlatibor je u blizini. Stanovništvo je prilicno ljubazno i gostoljubivo i spremno da pomognu u svakom momentu ako vam nešto zatreba.

Prve zgrade napravljenje su 1817. godine pored reke Balašice Iako malo mesto, bilo je veoma znacajno i u prvoj polovini XIX veka.

Pred I svetski rat Cajetina je imala svega 16 kuca i 80 stanovnika, a 1940. godine 30 kuca i 150 stanovnika. Na zalaganje lokalnih starešina, kralj Aleksandar Karadjordjevic je 30. juna 1928. godine doneo Ukaz o proglašenju Cajetine varošicom.

U Cajetini od 1904. godine postoji organizovani rad s knjigom, otkako je formirana Narodna knjižnica i citaonica. Biblioteka je u periodu od jednog veka bila i ostala centar kulturnih zbivanja u Opštini. Biblioteka raspolaže fondom od 50.000 knjiga, salom za kulturne manifestacije i poseduje jedinstvenu Muzejsku zbirku.



Cajetina danas ima oko 16.000 stanovnika rasporedenih na prostoru od 647 km².Prestavlja administrativni centar Zlatiborskog kraja u kome se nalaze Opstina, Sud, Skola, Dom Zdravlja, Kulturno Sporski Centar,Televizija itd.   (photo)