El Paso City na Vodicama – Kaubojski grad

5081

Kauboji i indijanci. Do sada smo mogli da ih gledamo samo u popularnom vestern filmovima. Ovog leta „Divlji zapad“ je stigao na obronke Zlatibora! Vodimo vas u posetu El Paso City-ja na Vodicama! Uživajte!

Virus korona je pred domaće turiste postavio jedan nov imperativ – upoznajte svoju zemlju. Granice ka Grčkoj su ovog leta zatvorene, pa smo prinuđeni da umesto baškarenja po plažama Santorinija biramo između odmora na planinama ili banjama. Nakon kraćeg većanja, odlučismo – idemo na Zlatibor, a banje će nas ionako sačekati al` za 4-5 decenija, Bože zdravlja.

Zeljni smo avanture, novog sadržaja, a to nam je Zlatibor i ovog leta omogućio. Pogađate – čuli smo da je na obroncima Zlatibora, u vikend-naselju Vodicama nikao pravi-pravcati kaubojski grad. Kao pasionirani ljubitelj vestern filmova ubedio sam ostalo društvo da smeštaj potražimo baš tamo, nadomak kaubojskog grada. Pretražujemo smeštaj na Zlatiboru i za tili čas naiđosmo na prezentacije jedne šarmantne vikendice pod nazivom Koliba Vodice Kupljeno!

Obresmo se u vikend-naselju nesvakidašnjih prirodnih lepota. Naš smeštaj, lociran na jednom osamljenom brdašcetu oko koga su načičkani prelepi zlatiborski borovi, bio je pravi melem za našu dušu koja je pored ovih prizora planinske idile zaboravila na plaže, koktele i zvuk talasa. I ono najvažnije – sa brdašceta je pucao pogled na to novo graditeljko čudo nadaleko čuvenih zlatiborskih neimara – El Paso City.

Tek što smo se smestili, a ja, nošen euforijom svojstvenom kaubojcima pred neki vojni pohod ili potragu za zlatom, izdajem naređenje ostalima – pravac kaubojski grad! Nećemo valjda da to ostavljamo za sutra, od uzbuđenja ne bih oka sklopio.

EL PASO CITY – ZAKORAČITE U SVET VESTERN FILMOVA

El Paso City se nalazi u vikend-naselju Vodicama, na 14 kilometara udaljenosti od turističkog centra Zlatibora. Smešten je uz sam magistalni put Beograd-Podgorica, na površini od oko 3 hektara. U pitanju je tematski zabavni park koji se sastoji od tri velike tematske celine: zlatiborskog zaseoka, kaubojskog grada i indijanskog sela. Nastao je u želji da se dočara izgled tipičnog zlatiborskog sela, kaubojskog grada i indijanskog sela iz druge polovine 19. veka. Idejni tvorac, investitor i vlasnik El Paso City-ja je Milija Čumić, svetski putnik koji nije zaboravio svoje zlatiborske korene.

Kroz El Paso City protiču dve reke koje celoj postavci daju na autentičnosti, pri čemu se po svojoj simbolici posebno izdvaja reka Rio Grande koja predstavlja prirodnu granicu između zlatiborskog zaseoka i kaubojskog grada.

Posle desetak minuta laganog hoda dođosmo pred kapije „Divljeg zapada“. Za koji trenutak i zakoračićemo u magični svet kauboja i indijanaca, od koga nas je delilo čitavih vek i po. Na samom ulazu u ovaj simpatični grad dominiraju tri velike replike istinskih gospodara El Paso City-ja, sa desna na levo se nalaze impozantne drvene statue: zlatiborskog gorštaka koji na uzici drži natovarenog magarca, kauboja na konju i indijanskog poglavice na konju. Poželeše nam dobrodošlicu tako da smo mogli da krenemo ka kapiji. Na kapiji nas dočekuje blagajnik, ljubazno nam odgovarajući da cena ulaznice staje 350 dinara po osobi za odrasle, a 300 dinara za decu.

ZLATIBORSKI ZASEOK – TVRĐAVA SRPSKOG SELJAKA

Čim kročismo unutra, posle samo 10-tak metara hoda naiđosmo na jedno simpatično jezerce, u kome plavaju prelepi primerci riba pastrmkI. Odatle je već pucao pogled na glavnu ulicu kaubojskog grada, ali i na šarmantni zlatiborski zaseok. Odlučismo da prvo posetimo njega, dok ćemo ono najintrigantnije ostaviti za kraj.

Zlatiborski zaseok predstavlja posebnu tematsku celinu smeštenu na desnoj obali reke Rio Grande. Sastoji se od glavne ulice, uz koju je sagrađeno 12 kućica brvnara, štale, vodenice, restorana domaće kuhinje i crkve. Ovom celinom dominira tradicionalna zlatiborska brvnara, omaž ovdašnjim neimarima i načinu graditeljstva iz druge polovine 19. veka. Kućice predstavljaju verne replike arhitekture tog vremena, u celosti su sagrađene od drveta, uključujući i njihov enterijer dok posebnu atrakciju predstavlja krov koji je pokriven šindrom – pokrivačem od cepanih borovih daščica. Svaka kućica se sastoji od hodnika, kupatila, dnevnog boravka i jedne ili više spavaćih soba tako da gosti u njima mogu i konačiti.

Brzo obiđosmo zlatiborski zaseok, utisak je povoljan, ali ne zaboravite – nismo zbog toga došli. Nešto slično, samo originalnije i izvornije smo već imali prilike da vidimo u Muzeju na otvorenom „Staro Selo“ u Sirogojnu. Bilo je vreme da konačno kročimo na vreli pesak kaubojskog grada!

KAUBOJSKI GRAD – TEKSAS NA ZLATIBORU

Kaubojski grad se sastoji od velike glavne ulice duž koje su načičkane najvažnije ustanove poput pošte, banke, saloon-a, bilijar sale, hotela, prodavnice oružja, kancelarije šerifa, zatvora i dr. Očaran prizorom ove tako autentično dočarane ulice kao da upadoh u neku vremensku mašinu i postadoh akter čuvenih vesterna od „Tačno u podne“, preko „Čovek iz Laramija“ do „Dobar, loš, zao“.

Koračam polako trudeći se da mi ne promakne nijedan detalj iz ove bogate vestern ikonografije. Sa leve strane ugledah prelepe, prostrane diližanse na koje su se popela deca dok ih njihovi roditelji slikaju trudeći se da ovekoveče jedno lepo popodnevno druženje. Dok gledam prizor ne mogu, a da se ne setim čuvenog vesterna „Rio Grande“ i uzbudljive vožnje mališana na diližansama kroz Teksašku pustinju, začinjenu njihovim kasnijim zarobljavanjem, pa spektakularnim oslobođenjem iz ruku Indijanaca, koji obitavaju sa druge strane reke. Koliko su diližanse kao prevozno sredstvo bile važne na američkom „Divljem zapadu“ govori i činjenica da je po njima nazvan i jedan od prvih vesterna, kultne „Poštanske kočije“.

Posle par metara obresmo se pored Saloon-a – kultne krčme iz američkih vesterna. Saloon-i su zauzimali posebno mesto u svakom kaubojskom gradu, bili su centar društvenog života i zabave u kojima su se okupljali kauboji radi druženja i provoda uz šestoka alkoholna pića. Ni ovaj Saloon nije izuzetak! Sve vrvi od ljudi koji sede u bašti ili na terasi uživajući u šestini u vidu američkog, irskog ili škotskog viskija. Ne propuštamo priliku da zavirimo u krčmu i osvežimo se nekim šestokim pićem.

Obresmo se u originalnoj replici tipičnog kaubojskog Saloon-a. Prostor je ispunjen sa desetak zelenih drvenih stolova oko kojih se nalaze po četiri stolice dok na zidovima dominiraju slike sa motivima američkog „Divljeg zapada“. Posebnu pažnju privlači šank uz koji su postavljena tri separea u vidu konjskih sedala. I naravno, najbolje od svega – služi vas konobar u kaubojskom odelu, sa maromom oko vrata i čuvenim kaubojskim šeširom na glavi. Ne odolesmo da ne zauzmemo upravo ova, najbolja mesta, sa kojim možemo da pratimo razvoj svih događaja. Naručismo, i gotovo sa nogu iskapismo, po jedan dobar škotski viski. Požurismo ka izlazu, imali smo još štošta da obiđemo.

ŠERIF „VAJAT ERP“ – ČUVAR KAUBOJSKOG GRADA

Nakon što izađosmo iz Saloon-a pored nas odjezdi, u brzom kasu, kauboj sa šeširom. Uzviknuh: „To mora da je šerif!“ Bio sam u pravu jer smo se koji tren obreli pred kancelarijom šerifa „Vajata Erpa“ koja je bila prazna. Doduše, ne potpuno jer se u okviru ove kancelarije nalazi i zatvor u kome je, za sada, čamio jedan zatvorenik, mlad momak sa bukagijama oko nogu i gitarom u ruci. Na prvi pogled deluje kao sitan prestupnik, verovatno neki zanesenjak koji je svirao serenadu pod prozorom neke obećane devojke pa je zbog toga zaradio bukagije. Cenim da će brzo napolje, ako ni zbog čega ono zbog brzine kojom je šerif „Vajat Erp“ odjezdio na istok El Paso City-ja verovatno u poteru za nekim mnogo većim razbojnikom koji će uskoro zauzeti njegovo mesto.

Šerifi su čuvari kaubojskih gradova koji se odlikuju izuzetnom hrabrošću, vojničkom spretnošću i moralnim osobinama. Šerifi održavaju red u kaubojskim gradovima hapseći prestupnike, pri čemu im u tome pomažu njihovi pomoćnici. Kultni vestern film „Tačno u podne“ predstavlja omaž ovoj sorti, ovekovečen kroz lik šerifa „Vila Kejna“ koga igra sjajni Geri Kuper. Ipak, nadajmo se da u El Paso City-ju nema razbojnika formata ozloglašenog Frenka Milera. U stvari, budite bez brige, nema ih sigurno, jer da se vrzmaju okolo ceo grad bi bio sablasno prazan i jedino bi šerif ostao na braniku.

Obilazak glavne ulice završavamo sa mestom za pogubljenja vešanjem. Kratko stepenište vodi na platformu gde se nalazi konopac za vešanje. Ovo je neizostavan deo svakog kaubojskog grada, a na vešalima bi završavali najokoreli prestupnici koji su vršili ubistva, oružane pljačke, silovanja i druga teška krivična dela.

Dok zagledam ovaj mehanizam smrti, u sećanje mi dolaze čuvene scene iz kultnog vesterna „Dobar, loš, zao“, kada na vešalima završava popularni Tuko („Zao“), koga bi svaki put sa tih vešala impresivno oslobodio Klint Istvud, hirurški preciznim pucnjevima iz svog pištolja kojima je kidao konopac. Nisam želeo da se penjem i iskušavam sudbinu, pogotovo što je Klint Istvud odavno okačio revolver o klin, a na horizontu ne vidim pucače takvog kalibra.

Šetajući se iznad glavne ulice kaubojskog grada nailazimo na jedno interesantno naselje pod imenom „Karavani pored reke“ koje se sastoji od osam karavana. Svaki od ovih osam karavana nosi ime nekog od glumaca čije su uloge obeležile epohu vestern filmova. U ovom naselju se našlo mesta za osam veličantvenih: Lija Van Klifa, Li Marvina, Džejmsa Arnsa, Roberta Duvala, Klinta Istvuda, Džona Vejna, Stiva Mekvina i Garija Kupera.

Šunjam se okolo, penjam na jednu od platformi i zavirujem u karavan Klinta Istvuda. Ali džabe, nema ga tamo, godine su učinile svoje pa izbegava ovakva mesta mada se domaćin i idejni tvorac El Paso City-ja tako potrudio da bi se u ovom karavanu i samom gradiću osetio kao „svoj na svome“. Primećujem da se karavani sastoje od moderno opremljene sobe sa dva ležaja na spret i kupatila. Sasvim dovoljno za jednu lepu vestern avanturu, pa ko voli nek izvoli!

Dok se približavamo reci koja deli kaubojski grad od indijanskog sela čujemo neku buku i dobro poznatu indijansku muziku. Imamo šta i da vidimo – na 20 metara od nas ponosno stoji indijanski poglavica koga okružuju deca. Nismo ga očekivali, mislili smo da je odavno položio luk i strelu i čitav ovaj prostor prepustio kaubojima. Čeka li nas okršaj epskih razmera?

INDIJANSKO SELO – CARSTVO „BIKA KOJI SEDI“

Indijansko selo predstavlja posebnu tematsku celinu, smeštenu zapadno od kaubojskog grada, od koga ga deli reka preko koje je postavljen drveni mostić. Velikim delom je okruženo borovom šumom što dodatno doprinosi njegovoj originalnosti jer asocira na primitivniji i ruralniji način života. Indijansko selo se sastoji od šest indijanskih šatora koji okružuju prostor oko platoa za logorsku vatru. Indijansko selo nosi ime najčuvenijeg indijanskog poglavice „Bika koji Sedi“, čija se bista nalazi na samom platou.

Prelazimo drveni mostić, prolazimo kroz drvenu kapiju na kojoj visi prikaz glave indijanskog poglavice, i stupamo na svetu indijansku zemlju. Ovde važe druga pravila!

Od ostalih posetilaca saznajemo da je upravo ovih dana gost El Paso City-ja jedan indijanski poglavica. Priča se da je dalji rođak „Bika koji Sedi“. Sa njegovim dolaskom ovde ne manjka uzbuđenja i zabave. Preko dana svira indijansku muziku na tradicionalnim istrumentima, a čim padne veče pali logorsku vatru i okuplja pristalice. Neko ne zna šta smeraju, jer pričaju na Zlatiborcima nepoznatom indijanskom jeziku. Tek, jedno je sigurno – od kada je kročio u indijansko selo, šerif „Vajat Erp“ ne spava mirno.

Ako želite da saznate da li je došlo do tog sudbinskog okršaja između kauboja predvođenih šerifom „Vajat Erpom“ i indijanaca pod vođstvom neimenovanog poglavice, kao i ko je pobedio, ne preostaje vam drugo nego da posetite jedinstveni tematski park El Paso City na Vodicama. Uživaćete, to vam garantujemo!

Autor: Ivan Ječmenica