Jahanje konja na Zlatiboru – Preporod za dušu i telo

1686

Ukoliko je ove godine izbor za odmor pao na Zlatibor, što iskreno preporučujemo, verovatno već planirate kako da na najbolji način iskoristite dane na „zlatnoj“ planini. Ako su vam dosadile uobičajene aktivnosti, tu smo da pomognemo, pa je naš predlog za super avanturu jedna od najpopularnijih aktivnosti na planini, jahanje. Ovo je, po mišljenju mnogih, najlepši način da se obiđe Zlatibor, da se upoznaju sve njegove lepote, sagledaju nepregledni vrhovi, zatalasana brda, borove šume, dođe do najskrivenijih izvora, zaviri u svaki kutak do koga je običnom šetnjom ili izletom nemoguće doći. Pored toga, jahanje je veoma inspirativno, pruža osećaj slobode, povezuje sa okolinom i povoljno utiče na psihičko i fizičko zdravlje.

Zlatibor je idealan za jahanje bilo da ste iskusan jahač ili početnik. Planina se ponosi sa nekoliko ergela gde se možete družiti sa plemenitim i dobroćudnim konjima, dobiti prve lekcije, usavršiti svoje jahačke sposobnosti i baviti se rekreativnim jahanjem. Dva ranča se posebno izdvajaju kao prave oaze uživanja. To su ranč  „Zova“ i ranč „Farma“, koji pored rasnih i pitomih konja poseduju i restorane, park za decu, mini zoo-vrt sa zečevima, kozicama, divljim svinjama, magarcima, čak i vukovima. Konji ili kočije za vožnju se mogu iznajmiti i na nekoliko lokacija u centru Zlatibora: u ergeli Milinković (plato ispred restorana „Koliba kod Milunke“), na padini Obudoevica iznad pijace, na pešačkoj stazi ka spomeniku, a najmlađi mogu uživati u druženju sa nekolicinom ponija i u Dino parku.

Bilo da ste početnik ili ste već imali priliku da se oprobate u rekreativnom jahanju, ova aktivnost će imati višestruke koristi za organizam. Jahanje jača telesnu muskulaturu, poboljšava koordinaciju i pokretljivost, oslobađa od stresa, što je uz umirujuće zlatiborske pejzaže prava definicija odmora. U želji da što više uživate u druženju sa plemenitim konjima i zlatiborskoj prirodi , donosimo vam nekoliko korisnih saveta za bezbedno i prijatno jahanje:

Za rekreativno i amatrersko jahanje u prirodi nije potrebno nikakvo predznanje ili ranije iskustvo – osnovnu obuku i sve važne informacije dobićete od iskusnih vlasnika ergele, instruktora ili vodiča, a sve što je vama potrebno je želja za učenjem, novim iskustvom i poneka kockica šećera u džepu J

Obratite pažnju na izbor staze i maršute za jahanje – Zlatibor nudi mnoštvo mogućnosti za obilazak i uživanje u prirodi na konjima, ali je važno da budete pametni i odabrete pravu maršutu za vas. U tome će vam svakako pomoći vlasnici konja, koji će vas, ukoliko ste početnik ili ne poznajete dovoljno teren, uputiti na stazu do spomenika na Šumatnom brdu i Tić polju, kružnu stazu na padini Oboduevica ili jahanje do Zlatiborskih jezera i sela Semegnjeva. Ako ste iskusni u jahanju i već ste imali priliku da istražujete Zlatibor na ovaj način onda će preporuka svakako biti jahanje stazom ka Čigoti ili Torniku, a možete i vi sami osmisliti svoju rutu.

Pripremite se na upalu mišića – što naravno ne znači da treba da se uplašite i odustanete odmah na početku, već jednostavno da se pripremite i znate da i rekreativno jahanje zahteva fizičku aktivnost, da će aktivirati sve mišiće, što pored uživanja u prirodi jeste jedan od glavnih prednosti aktivnog odmora.

Unesite dovoljno tečnosti pre jahanja i imajte rezerve vode kod sebe – imati vodu uz sebe podjednako je važno za bavljenje bilo kojom aktivnosti, naročito ako je u pitanju letnji period. Činjenica koja će vam ovo olakšati jeste da vlasnici konja i ergela vode računa o tome, podsetiće vas da ponesete vodu, ali će vam otkriti i gde su najizdašniji planinski izvori, kojima Zlatibor obiluje bez obzira na koju stranu ili kojoj stazom da jašete.

Sigurnost na prvom mestu – ono što je najvažnije jeste da slušate uputstva svojih instruktora i da se pridržavate njihovih saveta. Saveti koje ćete dobiti pre, tokom, ali i posle jahanja najviše se odnose na to kako da se ophodite prema konju, kako da ga ne uznemirite, kako da proverite da li je sva oprema sigurna i čvrsta, na prvom mestu sedlo, koje je ključno za ostanak na konju i izbegavanje pada. Naravno, to što treba da se pridržavate uputstava ne znači da treba da se stegnete i propustite uživanje. Pratite savete, budite mirni, spokojni i opušteni. Uživajte u nesvakidašnjem doživljaju i prirodi koju obilazite.

Naučite osnovne kontrole kretanja konja – postoje određeni poketi  koji se koriste za podsticaj konja na određeni način kretanja. Vodite računa da sedite ispravno, ne ukočeno ali dovoljno čvrsto, gledajte pravo i pete držite spuštene na uzengije. Upravljanje kretnjom konja vrši se uz pomoć uzdi i poteza nogu. Uzde se drže u rukama dok su one uz telo pod pravim uglom. Važno je imati na umu da vas kontrolisanje uzdi ne čini gazdom, ali njihovo korišćenje na pravi način može obezbediti harmonično jahanje i odnos između konja i vas. Jednostavnim pritiskom nogu na telo konja izdajete mu naredbu da krene u šetnju ili u trk. Ako ste početnik kahanje je najbolje otpočeti uz komandu koja konja pokreće na lagani hod, a laki galop je verovatno najveća brzina koju ćete iskusiti tokom rekreativnih tura. Ukoliko niste početnik i već ste imali ste priliku da se oprobate u jahanju lako možete promeniti brzinu kretanja iz kasa u laki galop i potom u galopiranje.

Nadamo se da će vas ovi osnovni saveti i smernice privući da zaista isprobate rekreativno jahanje dok odmarate na Zlatiboru i na taj način upoznate svu čarobnu prirodu ove planine. Znamo koliko su, pored osnovnih saveta, važne i korisne informacije, pa smo se potrudili i tu da pomognemo. Cene iznajmljivanja konja za rekreativno jahanje kreću se od 500 do 1.500 dinara, dok su cene časova jahanja od 2.000 do 2.500 dinara u zavisnosti da li su individualni ili grupni. Iznajmiti konje za terensko jahanje moguće je od 2.500 dinara po satu.

Kontakti:

Ergela Milinković – 064/2789066

Ranč Zova – 064/4660129

Ranč Farma – 031/3841635