Živeći u gradu ili čak na moru, propuštate magiju planine Zlatibor –  mesta gde se život usporava a svet otvara u veličanstvene vidike.

Smeštena na jugozapadu naše zemlje, planina Zlatibor je svojevrsni turistički centar i jedna bogata destinacija. Pre svega prirodim lepotama a zatim i mnogobrojnim drugim atrakcijama. Veliki gradovi donose život sa velikim brigama. A kako se i sve manja mesta previše brzo urbanizuju, sve nam je  više potreban odmor od buke, gužve, zagađenosti i stresa.

Prva asocijacija na odmor na Zlatiboru biće zima i skijanje, i to je ono gde većina ljudi greši. Zlatibor je idealan za odmor tokom cele godine, što posećenost i interesovanje dokazuju. Kada zamišljate idealan i miran odmor, um će vam odlutati u prirodu, mesto pored jezera, svež vazduh i šume, a baš sve to pruža Zlatibor.

Odmor na Zlatiboru  vam  nudi spokojno okruženje u kojem se možete opustiti, odmoriti i preporoditi,  pomažući vam da zaboravite na svakodnevne obaveze. Nakon što osetite netaknutu prirodu ove planine, možda vas iskustvo navede da razmislite o izgradnji male vikendice ili kupovini nekretnine baš na Zlatiboru, jer… nikad se ne zna..

Zlatibor

U narednom tekstu upoznaćemo vas sa osnovnim informacijama o Zlatiboru, mestima koje morate posetiti i aktivnostima koje morate probati. Spremite se za čitalačku avanturu, kao pripremu za onu koju ćete poželeti da lično iskusite.

Beograd Zlatibor kilometri

Teško je poverovati da je ovakav turistički centar udaljen tako malo od glavnog grada. Malo više od 200 km udaljenosti od Beograda je još jedna prednost Zlatibora, posebno ako uzmemo u obzir da nam do primorja u toku sezone, treba minimum devet sati vožnje.  

Udaljenost Beograd – Zlatibor

Ako vas na odmoru na Zlatiboru zateknu hitne obaveze, ili nepredviđene okolnosti, za nekih tri sata vožnje ste opet u Beogradu. Ova udaljenost vam omogućava da u toku jednog dana, sasvim lako prevalite put Zlatibor- Beograd u oba pravca i da opet stignete da provedete veče na svežem planinskom vazduhu. Neverovatno zar ne?

Zlatibor nadmorska visina

Vrhunski sportisti oporavljaju se ili održavaju pripreme na planinama. Mnogi zdravstveni i rehabilitacioni centri smešteni su takođe na većim nadmorskim visinama. Sva naučna ispitivanja su u korist boravka i života na planini. Prosečna nadmorska visina Zlatibora je oko 1.000 m a njen najviši vrh je Tornik od 1.496 metara, što predstavlja visinu koja je idealna zbog razređenosti vazduha.

Odmor na Zlatiboru

Leto 2022. je pred nama i sada smo konačno u mogućnosti da putujemo slobodnije. Dok gledamo u budućnost nakon dvogodišnje neizvesnosti, savršeno je vreme da planiramo opuštajući odmor u nekom od mnogih prelepih predela u našoj zemlji. Naša preporuka za ovu godinu  ali i sve naredne je Zlatibor. Pobegnite u prirodu, odmorite se negde više dana ili uživajte u najboljim izletima i vikendima. A šta vas to tačno očekuje na ovom mestu, sledi u nastavku teksta.

Izlet u etno selo Sirogojno

Opšte je poznata činjenica da stanovnici grada trpe nedostatak otvorenog prostora za uživanje, a deca odrastaju menjajući igru na otvorenom sa onom koja podrazumeva četiri zida i telefon u rukama. Da li znate da sve ovo možete da zamenite sa pet hektara otvorenog, zdravog, prirodnog i prelepog prostora?

Etno selo Sirogojno

Staro selo ili otvoreni muzej Sirogojna je baš to, 5 hektara sa preko pedeset autentičnih objekata. Vajati, kuće, krčma, ambari, salaši, prodavnica suvenira, mogućnost da probate prava domaća jela… samo su deo lepota i autentičnosti ovog jedinog muzeja na otvorenom u Srbiji. A šta još možete iskusiti i videti u ovom selu, koje je svojevrsna mašina za putovanje kroz vreme, ostavljamo da otkrijte sami. Rezervišite svoj vremeplov odmah

Mokra Gora i Drvengrad

Između dve planine, Tare i Zlatibora, na brdu Mećavnik, niklo je čudno naselje koje je postalo destinacija mnogim poznatim glumcima poput Džoni Depa, Monike Beluči  ali i rediteljima Nikiti Mihalkovu i Džimu Džarmušu.

Čuveni reditelj Emir Kusturica izgradio je prelepo etno selo Drvengrad poznato i kao Kustendorf.  Svake godine se na ovom mestu održava istoimeni festival, događaj gde se susreću filmske zvezde ali i umetnički stvaraoci van sveta filma. 

Mokra gora

Drvengrad je unikatno etno selo u čijem centru se nalazi  trg okružen autentičnim brvnarama donetim sa prvobitnih lokacija i postavljenim na kamenim temeljima. Ulice u selu nose imena poznatih ličnosti među kojima su Nikola Tesla, Ernesto „Če“ Gevara, Dijego Maradona, Frederiko Felini, Ingmar Bergman. Dok glavna ulica, sasvim zasluženo, nosi ime našeg nobelovca, pisca Ive Andrića.

Drvengrad ima mnogo različitih objekata kao što su umetnička galerija, biblioteka, bioskop pod nazivom „Underground”, nazvan  po jednom od najpoznatijih Kusturičinih filmova, poslastičarnica, restoran sa tradicionalnom srpskom kuhinjom. 

Poseta ovom turističkom mestu, neće biti kompletna ako ne iskusite i vožnju Ćirom, čuvenom Šarganskom osmicom. Ako ste spremni za ovu avanturu, klik na link.

Rezervat Uvac

Kanjon reke Uvac je spektakularno remek delo majke prirode. Ovaj biser prirode rasprostire se na čak 75 vadratnih kilometara prostora. Rezervat Uvac, koji obuhvata i pećinski sistem dužine 6 km, svoj zaštićeni status duguje postojanju 219 vrsta biljaka, 24 vrsti riba i 130 vrsta ptica, uključujući i ugroženog beloglavog supa.

Rezervat Uvac

Zelena, vijugava reka koja prolazi kroz strme stene u neobičnom toku, je prizor koji se ne može opisati.  Ako ste se ikada pitali gde su nastale sve one prelepe fotografije ovog kanjona, one su rezultat dolaska na neki od vidikovaca, sa kojih se možete diviti prizoru. 

Zato ne čekaj, rezerviši svoj pogled odmah.

Kaubojsko selo Zlatibor – El Paso city

Da li ste gledali HBO seriju Zapadni svet? Da li znate da se tematski park, sličan onom futurističkom iz serije, nalazi i u Srbiji? 

El Paso city je mesto na kom ćete imati priliku da kročite u realan western svet, boravite u indijanskom šatoru ili kročite u Saloon nakon što ste se dobro odmorili u kaubojskom Karavanu pored reke.

El Paso

Rodeo – mehanički bik, sekiromet, gađanje lukom i strelom, letnje sankanje- tjubing, jahanje ili nabacivanje potkovica, su samo deo aktivnosti koje ovo mesto pruža. Šarm ovog sela nadmašiće sva očekivanja, tako da ćete i samim razgledanjem, biti i više nego oduševljeni.

Ako pripadate starijim generacijama, koje su dobar deo svog detinjstva provele u maštovitim igrama  sa preuzimanjem određenih uloga, onda se sigurno sa nostalgijom sećate i igre „kauboja i Indjanaca“. Ako želite da oživite deo svojih uspomena i iskusite pravi Divlji zapad, onda je vreme da posetite El Paso city.

Stopića pećina 

Ljubitelji avanture biće fascinirani činjenicom da na svetu ne postoje dve iste pećine. Ovo znači da ćete posetom Stopića pećine, biti u prilici da vidite jedinstveno  i unikatno remek delo prirode. Ona se nalazi na dvadeset kilometara od centra Zlatibora i jedna je od najvećih istraženih u našoj zemlji.

Stopića pećina

Deo pećine koji je otvoren za posetioce sastoji se od svetle sale, tamne sale i sale sa kupatilima. Svetla sala je visoka 18 metara, široka 40 i duga 75 metara i kroz nju protiče Trnavski potok. U kišnim sezonama i vremenu visokog vodostaja, ovaj potok stvara vodopad. 

Poseban doživljaj tokom obilaska, stvoriće pećinske formacije za čiji nastanak su trebali milioni godina, poput stalagmita, stalaktita, kristala i drugih pećinskih ukrasa. Niko ne može ostati imun na izazov ulaska u pećinu. To je okruženje koje je potpuno drugačije od života na površini naše planete i nemojte propustiti da vidite i njen skriveni deo.

Zaključak 

Planine bi mogle biti utočište koje vam je potrebno da se odvojite od tehnologije i pobegnete od gradske vreve. Nadamo se da ćete sada kada znate više o  onome što vam boravak na Zlatiboru može pružiti, biti podstaknuti da bar jedan vikend odvojite za uživanje u prirodi. Da bi vaše putovanje bilo još zabavnije, pozovite svoje prijatelje i porodicu ako osećate da vam treba društvo ili krenite na put sami ako vam je potrebno malo vremena da razmislite o sebi.

Biljana Jovanović