Približava se letnja sezona i mnogi hoteli i odmarališta sa radošću najavljuju datume ponovnog otvaranja. Na nama je samo da se odlučimo za destinaciju i spakujemo kofere. Šta izabrati – more ili Zlatibor? I zašto ipak Zlatibor?

Pred vama je tekst koji letovanje postavlja iz sasvim drugog ugla. Onog koji je nevidljiv u brošurama, ne postoji u turističkim ponudama i vodičima, a koji je sasvim sigurno realna slika. Da li ste spremni da se suočite sa realnošću? Ako jeste, nastavite čitati…

More nije slika zalaska sunca na pustoj plaži

Iako smo bombardovani slikama i prizorima mirnih i pustih plaža i romantičnih večera pored mora, mnogo je toga što ovu sliku dosta razlikuje od stvarnosti. Ako želite da uhvatite termin koji obećava dobro vreme, spremite se na okolnosti koje nisu u skladu sa onim sa razglednica.

Ne gazi po mom peškiru!

Sreća sa vremenskim prilikama dolazi ruku pod ruku sa neprilikama u vidu gužve. Sva primorska odmarališta su obično pretrpana urbana područja sa puno saobraćaja. Ono što vas čeka je krcata plaža, traženje dobrog mesta za bar jedan peškir, raspakivanje torbe i istovremeno izbegavanje da zgazite na vreo pesak ili nečiji ekstremitet i imovinu. Zatim sledi mazanje lepljivom kremom i ležanje u nadi da bar ovaj put nećete izgoreti, iako verovatnoća i prethodno iskustvo nisu na vašoj strani nimalo.

Zašto je Zlatibor boji izbor od mora?

Ako ste osoba koja preferira odmor definisan mirom i tišinom, onda je planina definitivno pravi izbor za leto. Odlazak na plažu u početku zvuči kao divna ideja za odmor dok ne stignete i shvatite da je to više obaveza nego zabava. Pakuj torbu, ponesi sve rekvizite i stvari, trk na sunčanje, vreme za ručak brzo hajmo nazad, popodne opet iskoristiti vreme, večera, nazad u šetnju… Morski dan se obično svodi na spisak obaveza koje sprovodimo u trku i žurbi..

Zlatibor nudi aktivan odmor

Koliko sportova i aktivnosti vam je dostupno na prepunoj plaži ili na polupraznoj ako poštujete plažni red?

Umesto da se pržite na suncu ceo dan, pokušavajući da sprečite pesak u svojoj hrani, odeći, obući i kosi, zašto ne dopustite sebi nešto što nikada ranije niste probali?

Tokom leta planine su fantastično igralište. Od jednostavnih aktivnosti koje možete da radite sa malom decom, do pravih adrenalinskih avantura od kojih zastaje dah , planina vam pruža sve. Biciklizam, plivanje, šetnja, rafting, paraglajding, planinarenje, bandži džamping, sportovi i sportski tereni, kampovanje…. i spisak se nastavlja u nedgled.

Zlatibor vas čini srećnim

Ako odete na Zlatibor, imaćete bar duplo više uzbudljivih uspomena nego na plaži. Provođenje nekoliko dana u planini dovešće vaše telo u savršenu formu i vaše raspoloženje će se prirodno poboljšati. Ovo je i naučno zasnovana činjenica, koja dokazuje da fizička vežba na otvorenom proizvodi hormon sreće.

More je zaista neosporno lepo ali ni približno raznovrsno kao planina. Raznolik pejzaž, šume, jezera, vikendice, izvori, stene, životinje, vegetacija, svaki detalj je neverovatan i poseban.

Vazduh je čistiji u planini. Plaže se često nalaze u blizini puteva, dok su planine zelene i nepristupačne za veći saobraćaj. U planinama ćete moći da testirate svoj karakter i izdržljivost što vam može dobro doći kasnije u životu. Pretpostavljam da nema šta da se testira na plaži, osim praga tolerancije onoga koga ste slučajno zgazili u opštoj vrevi.

Zlatibor je povoljnija opcija i za vaš džep

Sezona letnjih odmora, neminovno dovodi do poskupljenja u oblasti uslužnih delatnosti, kao što su ugostiteljstvo i hotelijerstvo.

Uzeli ste odmor, izabrali lokaciju na plaži iz snova, odvojili i budžet i slobodno vreme i krećete u potragu za smeštajem… Ono što sledi je blago rečeno šok… Gde je nestao smeštaj sa pristojnom cenom?

Letnja sezona relativno kratko traje, interesovanje je ogromno i sva dostupna mesta se brzo popune. To znači da kada rezervišete smeštaj, morate da reagujete par meseci ranije. U suprotnom, dočekaće vas ponuda koja je papreno skupa ali i jedina dostupna.

Sa smeštajem na Zlatiboru, to nije slučaj. Tokom cele godine, a ne samo leti, dostupna je ponuda koja je prilagodljiva svima. Stanovi, apartmani, hoteli, hotelski kompleksi, vikendice, kampovi, kuće… Ako ne verujete, pogledajte i uverite se sami.Klik na zlatibor smestaj

Autor teksta

Biljana Jovanović