Investiranje u nekretnine

U poslednjih par godina, svedoci smo ogromnih promena na svim nivoima, od globalne ekonomije i politike, do običnog života svakog pojedinca. Osim što su nam ova izazovna vremena donela nesvakidašnje i krajnje neočekivane obrte, pokolebala su nas i u odlukama koje su za prosečnog stanovnika naše države već bile velika dilema.

Zašto je u Srbiji i dalje najpopularniji metod ulaganja u nekretnine?

Gde investirati i gde uložiti novac, su pitanja na koja od dešavanja devedesetih pa do sve do danas ostajemo bez pravog odgovora, što je i logično. Od hiperinflacije, konstantnog  kolebanja cena i deviznog kursa, nepredvidivog životnog standarda, malo šta nas je zaobišlo ili bar kratko trajalo.

Investiranje u nekretnine

Vremenom smo razvili fobiju od banaka, prezamo od investicionih fondova, a kriptovalute su, bar za sada, za većinu samo imaginaran  ili nedovoljno pojašnjen sistem. U skladu sa tim, najpopularniji ali i najsigurniji metod investiranja, bile su i ostale nekretnine.

Razmišljate o ulaganju u nekretnine u inostranstvu?

Ukoliko ste jedan od onih koji razmišljaju o ulaganju u nekretnine u inostranstvu, sledi kratak pregled o onoj drugoj, manje lepoj, strani ovakvog ulaganja ali i objašnjenje zašto su nekretnine dobra investicija i to ne one u inostranstvu, već u Srbiji.

Početkom ovog milenijuma, svedočili smo ogromnom interesovanju stranih državljana za kupovinu stanova, kuća i placeva na teritoriji Crne Gore, tačnije na samom primorju. Ovo je rezultiralo masovnom prodajom ali i ekspanzijom gradnje. Tako su se ubrzo čak i prilično nepristupačni tereni, lako pretvorili u urbane sredine. Ideja o mirnom životu pored morske obale dobila je drugi epilog.

Dvadeset  godina kasnije, niko nije mogao ni da predvidi da će pandemija zakucati na vrata i zaustaviti putovanja. Vlasnici mnogih objekata bili su sprečeni da iste makar obiđu a o zaradi od izdavanja bilo je besmisleno i govoriti. Da zlo nikada ne ide samo, dokazala su i aktuelna politička dešavanja u svetu koja su dodatno stvorila probleme, pa tako dolazimo čak i do pitanja nacionalizacije. Zamislite da ste svu životnu ušteđevinu uložili na ovaj način.

Prednosti investiranja u nekretnine u Srbiji

Ekonomska situacija je već dovoljno komplikovana, da ponekad nismo u stanju da ispratimo šta se dešava na tržištu u zemlji u kojoj živimo. Propisi, izmene, porezi i pravila – sve je promenljivo. Ako niste u stanju da u potpunosti ispratite sve na sopstvenom jeziku i u sopstvenoj zemlji, zamislite koliko bi to teško u drugoj državi ili čak na drugom kontinentu.

Ne treba da vas preterano ohrabruje ni činjenica da je „negde tamo“ daleko uređeniji sistem nego ovde. Razumevanje zakona i propisa u vezi sa vlasništvom nad imovinom i porezima na imovinu je različito uređen na lokalnom i državnom nivou.  Čak i ako pročitate svaki red pravila i uredbi ispisan i onim najsitnijim slovima, ono što piše na papiru i ono što se dešava u stvarnom svetu ne poklapa se uvek.

U bilo kom gradu da živite, sigurno znate neki njegov deo gde sigurno ne bi kupili nekretninu. Nevažno da li je to zbog infrastrukture, same pozicije, komšiluka ili nečega drugog, vi jednostavno znate da tamo nije dobro mesto. Kada kupujete u inostranstvu, vi ove informacije nemate. Imate samo mogućnost da se oslonite na najdetaljnije moguće istraživanje ili u većini slučajeva – na sreću.

Saslušajte savete ali odluke ipak donesite sami

Na kraju krajeva, o vašem novcu treba da odlučujete isključivo vi sami. Svedoci smo mnogih sličnih priča i preporuka političara, analitičara, ekonomista i ostalih,  koji nas savetuju da investiramo u poljoprviredu, mašine, proizvodnju ili bilo šta drugo…  a onda dođemo do informacija da su ti isti ljudi  svoju investiciju pretvorili u par stanova.

Svako investiranje u neki objekat, bilo putem izgradnje ili direktnom kupovinom, znači je da je uloženi novac na sigurnom. Ono što ćete čuti od većine ekonomskih stručnjaka  je da je mana ovakvog ulaganja manjak likvidnosti, odnosno nemogućost povrata novca sad i odmah kao kod akcija ili obveznica. Sa druge strane, stoji i činjenica da vam neće reći da prodajom čak i po nešto nižoj ceni od one koju ste platili, vrlo verovatno manje gubite nego kockanjem sa drugim načinima investiranja.  Na duže staze – rentom, vraćate uloženo, a uz malo veštine i dobar plan, većina ostvari i dodatan prihod.

Kupovina nekretnine na Zlatiboru

Bez obzira da li razmišljate o promeni mesta boravka da bi pobegli od užurbanog gradskog života ili planirate da od kupovine objekta i zaradite, jedno je sigurno – ulaganje u nekretnine na planini je pravi izbor.

Pogledajte ponudu i prodaju nekretnina na Zlatiboru preko Agencije Gorg.

Autor teksta

Biljana Jovanović