Ideš na Zlatibor i želiš da upotpuniš svoj odmor pravom avanturom? Neka vožnja ATV kvadova i četvorotočkaša bude prva stavka na tvojoj „must do“ avantura listi. Nesvakidašnja vožnja kroz šarenolike pejzaže Zlatibora uzbudljiv je i veoma zabavan način da svoj odmor od pasivne, lagne šetnje oko jezera pretvoriš u pravu adrenalinsku avanturu. Šta je potrebno? Vozačka dozvola B kategorije, velika želja za zabavom i dobar fotoaparat da ovekovečiš neverovatne pejzaže na koje ćeš naići tokom ove avanture.

Bez obzira da li imaš prethodno iskustvo u vožnji kvadova ili si apsolutni početnik možeš se prepustiti ovom užitku. Ukoliko se prvi put upuštaš u avanturu zvanu istraživanje Zlatibora kvadovima, predusretljivi instruktori će ti pokazati sve što je neophodno da znaš prilikom vožnje, a ako si već imao iskustvo u vožnji sličnih terenskih vozila, rado će ti pokazati najskrivenije zlatiborske lepote i biti najbolji vodič kroz nezaboravnu avanturu.

Vožnja kvadova (četvorotočkaša) na Zlatiboru

Uz pomoć kvadova najlakše je istražiti i doživeti pravu ćud planine. Fantastičan način da se u jednom danu vozi preko livada i pašnjaka, kroz šumu, uskim puteljcima, po blatu, kamenju. Vožnja kvadovima ili četvorotočkašima podrazumeva adrenlinsku vožnju i obilazak različitih turističkih atrakcija, upoznavanje sa prirodnim lepotama, florom i faunom nedavno proglašenog Parka prirode. Svako ko se odluči za ovaj vid zabave imaće priliku da kroz uzbudljivu, ali udobnu i bezbednu vožnju upozna Zlatibor na jedan sasvim nov i interesantan način.

Kako je Zlatibor poznat kao centar aktivnog odmora, do četvorotočkaša nije teško doći. Na nekoliko lokacija u centru naselja mogu se iznajmiti kvadovi, a tokom zimskih meseci i motorne sanke. Jedna od lokacija je parking iznad pijace, preko puta Avantura parka, zatim prostor preko puta sankališta na Obudojevici i pored Luna parka, sa leve i desne strane ulice. Iskusni vodiči od kojih ćete iznajmiti kvadove pokazaće vam najbolje rute za vožnju, a u zavisnosti od vaših afiniteta i vremenskog perioda vožnje moguće je voziti do izletišta Oko, spomenika na Šumatnom brdu, vrha Čigota, do Zlatiborskih jezera, Ribničkog jezera ili čak do Ski centra Tornika. Izbor staza za vožnju je skoro neograničen, a uživanje zagarantovano. Cena najma kvada kreće se od 50 eura za pola sata, a ukoliko je u pitanju grupa više ljudi moguće je dogovoriti posebne cene i uslove iznajmljivanja.

Kako se voze kvadovi i bezbednost prilikom vožnje

Kako bi uživanje u avantri bilo potpuno potrebno je obratiti pažnju na bezbednost i strogo se pridržavati uputstava koja dobijete od vodiča. Na taj način savesno ćete voditi računa i o vašoj i o bezbednosti drugih učesnika u vožnji. Kako bi vam pomogli da potpuno uživate u svojoj vožnji potrudili smo se da u nastavku teksta damo nekoliko saveta koji će vam olakšati i ulepšati avanturu:

Uvek nosite kacigu – bezbednost je na prvom mestu i zbog toga ne bi trebalo kretati na vožnju bez kacige na glavi, bez obzira na to koliko ste iskusni u vožnji kvadova. Pored kacige možete koristiti i zaštitne naočare koje će sprečiti da prašina upada u oči i ometa vožnju.

Vežbajte polazak – pre nego što krenete u vožnju isprobajte kako kvad reaguje na gas. Gas na kvadovima je uglavnom u vidu ručice koja se nalazi na volanu. Pritiskom na ručicu dodaje se gas, pa je najbolje nekoliko puta proveriti reakciju kako bi se izbeglo naglo kretanje, propinjanje na zadnje točkove i eventualni pad.

Vežbajte reakciju kočnice – isto kao što je potrebno isprobati ručicu za gas i uvežbati lagano kretanje, potrebno je stvoriti osećaj kod pritiska ručice koja je zadužena za kočenje. Kočenje je jako bitno kod vožnje kvadova jer olakšava skretanje u krivinama i usporavanje prilikom velikih nagiba.

Čvrsto držite stopala na postolju – kako ne bi izgubili neophodan balans potrebno je da vam noge čvrsto stoje na postolju koje je za to predviđeno. Vodite računa da Vam noge ne vise sa strane, ali da ne budu ni preblizu točkova, što takođe može biti opasno.

Pažljivo u krivini – kako bi probudili adrenalin u sebi zasigurno ćete poželeti da naglo skrenete u krivinu i da vam krv prostruji venama. U tom slučaju držite se pravila po kome oštro skretanje zahteva da silu težine prebacite u suprotnu stranu od one u koju skrećete. Znači, ako skrećete desno, potrebno je da se nagnete na levu stranu i obrnuto, i na taj način održite stabilnost vozila.

Ustanite iz sedišta i povećajte doživljaj – ukoliko je pred vama ravan terent i osećate se dovoljno sigurno na svom vozilu pokušajte da ustanete iz sedišta i tako povećate doživljaj. Podignite se malo iznad sedišta sa široko raširenim laktovima i blago savijenim kolenima. Budite pažljivi u ovome i odvažite se samo onda kada se budete osećali dovoljno slobodno i sigurno.

Verujemo da će uz naše savete, iskusnog vodiča i neodoljive pejzaže Zlatibora vaša avantura na četiri točka biti nešto što će se pamtiti čitavog života. Bilo da se sami odlučite za ovu avanturu ili sa grupom prijatelja, poznanika ili kolega, garantujemo sjajan provod i nezaboravne utiske.