Sabor Trubaca

Sabor trubača

Zlatiborski Sabor Trubača je najposećenija muzička priredba koja tradicionalno okuplja najbolje trubače iz Zlatiborskog kraja i veliki broj gostiju iz zemlje i sveta, kao predtakmičenje za Sabor u Guči. Održava se letom u Julu.

Lovci

Sabor lovaca

Pored tradiconalne hajke na vukove, izvode se discipline:gadjanje pokretne mete vuka, nepokretne mete srndaća, glinenih golubova i lov lisica gonicima.To je velika svetkovina koja za primarni cilj ima okupljanje i druženja lovaca.

Prsutijada

Pršutijada u Mačkatu

Selo Mačkat kalazi se na pola puta od Užica za Zlatibor.Čuveno je po dugogodisnjoj tradiciji domaće proizvodnje suhomesnatih specijaliteta- pršute, slanine, kobacica i čvaraka i pravi je raj za gurmance. Prasici i jagnjici na raznju pored samog puta vec godinama mame goste u nekiliko pečenjara.Svake godine u Mackutu organizuje se i sajam užickih pršuta i suvomesnatih proizvoda pod nazivom pršutjata koji posećuju gurmani iz zemlje i inostranstva.

Prsutijada

Rakijada u Šljivovici

Sајаm  rakije pо svоm sаdržајu spаdа u privrеdnо-turističkе mаnifеstаciје. Prеzеntаciја trаdiciје i nаčinа prоizvоdnjе оvоg dоmаćеg prоizvоdа је pоsеbnа vrеdnоst Šlјivоvаčkоg sајmа, nа kоmе lоkаlnо stаnоvništvо prеdstаvlја svоје privrеdnе prоizvоdе. Šlјivоvаčki sајаm dоmаćе rаkiје pоsеti nеkоlikо hilјаdа pоsеtilаcа.