Zlatibor je planina koja nudi bezbroj mogućnosti za uživanje tokom cele godine. Veliki turistički centar čiji potencijal još uvek nije u potpunosti iskorišćen sa divljim predelima a isto tako urbanizovanim delom što ga čini savršenim za svačiji ukus. Ovde se nalaze najčistija reka Srbije – Veliki Rzav. Predstavićemo prekrasne delove Zlatibora koje možete obići u vidu mini izleta.

Vodopad Gostilje

Visina od 20 metara vodopada koji je među najvišim u Srbiji će vas momentalo osvežiti. Prilaz je lepo urađen, pa vas od parking do vodopada deli nekoliko minuta stazicom. Ovaj predeo je oaza prirode koji opušta i budi čula. Lekovite biljke su na svakom koraku a šarmantno seoce ima meštane koji su ljubazni domaćini. Šum brze planinske vode i okolina je sjajno mesto za izlet udahnite svež vazduh i prepustite se. Radno vreme je od 09-20h, cena ulaza za odrasle je 150 dinara. U ovom selu možete posetiti ribnjak i ručati pastrmku i posetiti otvoren bazen u letnjem periodu.

Vidikovci na Zlatiboru

Gradina

Nekoliko vidikovaca koji imaju za ulogu da vam predstave najimpozantnije panorama Zlatibora su svakako preporuka za izlet. Gradina je vidikovac do kog vas vodi ozbiljna ali dobra planinska staza tako da vam za fizički napora sledi nagrada – sjajan pogled:

Čajetina sa jedne strane pa Zlatibor, Tornik, Čigota i Vihor. Sve lepote planine ovde kao na dlanu.

Tornik

Vidikovac na Torniku najviši vrh visine 1496 metara gde se nalazi ski staza Zlatibora. Moguće je prići autom mada je put malo strmiji. Žičara radi leti i zimi pa ako vas ne zanima pešačenje do lepog vidikovca uređenom stazom, imate alternativu.

Obadovo brdo

Obadovo brdo je mesto do kojeg možete doći dobrom I laganom stazom čak i kolima. Videćete obronke Tare i Mokre gore, ravnicu Braneškog polja, poznato selo Šljivovica i kupalište Jokino vrelo.

Sirogojno

Različitost ovog muzeja jeste prilika da posetite ovakvo mesto istoriju svog naroda a da ste na otvorenom i u prirodnom okruženju kućica autentične arhitekture. Sirogojno predstavlja jednu eru kako su ljudi ziveli u zajednici srednjeg veka, kako je funkcionisao ceo sistem proizvodnje trgovine i kulture. Originalni nameštaj, poljopriredne i zanatske alate,.. sve to nalazi se u sklopu objekata.Takođe se tokom godine organizuju izložbe raznih umetnika, festivali I druge kulturne manifestacije. Ukoliko imate želju da prespavate u ovakvom objetku postoji nekoliko smeštajnih kapaciteta na raspolaganju. Ovde takođe možete kupiti razne suvenire a najpoznatiji su – tradicionalna izrada odevnih premeta od vune.

Stopića pećina

Deonica puta Sirogojno – Zlatibor se zapravo nalazi iznad dela Stopića pećine. Tako da nije problem doći do ove destinacije. Sam ulaz u pećinu je impozantan pa nagoveštava posebnost ovog lokaliteta. Ime je dobila po zaseoku u kom se nalazi, a kroz prećinu teče planinska rečica Trnava hladna i veoma čista. Uticaj vode je produbio deo pećine, a to se nastavlja dalje, dok je prisutna voda. Uređeni deo za posetioce je 280 metara radi se na tome da se svake godine dobije nova deonica za prilaz unutrašnjosti. Proći ćete kroz više dvorana svaku karakteriše nešto posebno npr: Velika sala sa bigrenim kadama gde su pojedine duboke od 7m, pune se vodom a oivičene su slojem krečnjaka i formiraju terase. Zapravo ukupna dužina pećine je vise od 1.5 km. puna je ukrasa – stalaktita ( sa plafona i zidova ) dužine i do 120 cm, dok su stalagmiti retki zbog proticanja Trnave.

Ulaz za odrasle se naplaćuje 250 dinara.

Manastir Mileševa

Veoma bitno istorijsko mesto, ali pre svega srednjovekovni manastir i spomenik kulture. Podignut u 13. veku od strane kralja Stefana Vladislava gde je i sahranjen. U ovom manastiru su se nalazile mošti Svetog Save dok ih turci nisu odneli i spalili u Beogradu. Tvrtko I Kotromanjić je krunisan ovom manastiru. U 19. veku je obnovljen a njegove freske su zaista invaredna dela.

Kanjon uvca

Ukoliko ste uvek za dobru avanturu, možete se odlučiti na malo dalji put ali zagarantovano da ćete ostati bez daha i imati uspomenu za ceo život. Tik uz Zlatibor se nalazi kanjon, tačnije između Sjenice i Nove Varoši a prirodno je stanište beloglavog supa. Meandri su nastali vertikalnom erozijom i spuštanjem rečnog korita, pa su danas ovakav veličanstveni prizor. Vidikovci sa kojih možete posmatrati moćnu prirodu – krivine rečnog toka i posebne primerke retkih ptica je jedna opcija ili se možete provozati brodićem. Napomenućemo da reka pravi dva lepa jezera Uvačko i Zlatarsko,koja su u blizini.