Zlatibor je otvoreni lokalitet, veoma sunčana planina na kojoj se ukrštaju Mediteranski i kontinentalni vetrov – takozvana ruža vetrova. Samim tim u pogledu zdravlja je Zlatibor opravdano poznat kao klimatsko lečilište. Njegova vegetacija je veoma bogata. Velike količine padavina i veliki broj sunčanih sati, prosečna nadmorska visina oko 1000 metara su uzroci velikog broja raznih biljnih vrsta, među njim ima puno lekovitih.

Vazdušna banja Zlatibor posebna je jer nema velika temperaturna kolebanja, leta su topla ali prijatna sa svežim noćima. Zime su umereno hladne a sneg pada u periodu od oktobra do maja. Vazduh je čist i suv sa karakterističnom koncentracijom lakih jona, uz odsustvo alergenata.

Ponuda Zlatibora je svakako odlična za letovanje iIi zimovanje. Ski centar Tornik ima nekoliko vrhunskih staza, žičaru i sve što se podrazumeva za zimske sportove. Smeštajni kapaciteti su moderni i prate trendove. Spa usluga, tetmani, bazeni i razni vid zabave – imate sve na jednom mestu. Svakako ovde je veliki sportski centar sa puno podloga za razne sportove, kampove tokom cele godine.

Planinarsko društvo

Planinarenje je uzbudljivije u društvu, pored toga korisne informacije se mogu naučiti uz profesionalce. Kako se krećete po pravilima prirode za razliku od urbane sredine, primetićete da je spremnost svakako na prvom mestu a potrebne informacije za izazov ćete najtačnije dobiti od planinara.  Možete se učlaniti u neka od udruženja: Tornik, Aleksandar Džavović, Rujno – iz Užica, Pds Zlatibor koja su na području Zlatibora i okolini najaktivnija.

Društva se bave jednodnevnim šetnjama ili višednevnim planinarskim akcijama, pohodima, obeležavanjem staza, orijentiringom, ostalim takmičarskim disciplinama vezanim za planinarenje, vode rečuna o zaštiti prirode, planine, edukacijom i alpinističkom obukom novih članova. Članarine na godišnjem nivou su zaista simbolične.

Staze za pešačenje i planinarenje

Šetnja je zdrav vid rekreacije za sve uzraste i svako fizičko stanje. Ukoliko je u ovakvom ambijentu kakav je Zlatibor tim bolje, jer je vazduh odličan.

Staza Kamalj– kod Čigote duga je oko 800 metara, nije naporna i preporučuje se početnicima. Ima malo uspona i pada neće uticati na umor pa je pogodna i za oporavak – početak vraćanju aktivnosti.

Staza Spomenik– od Čigote krećete usponom sve do spomenika na Šumnatom brdu. Duga je 1.5 km a visinska razlika početka i kraja je 90 metara. Vidikovac je prelep pa ćete biti nagrađeni ciljem.

Jedini bor -staza je malo duža tj preko 3 km.  Institut Čigota je takođe početna tačka, a preporuka je da se zapute ljudi sa boljom kondicijom ili sportisti. Staza je dobro formirana uspon je na nekim deonicama I preko 25% a visiska razlika koju ćete savladati oko 100 metara.

Staza Čigota– preko 5 km duga, zahtevna i preporučljiva avanturistima, planinarima. Ova staza omogućava sjajne prizore na Maljen, Povlen, Ovčar i Kablar.

Crni vrh- staza vodi od autobuske stanice ka ovom prepoznatljivom kupastom vrhu u pravcu magistralnog puta ka Crnoj Gori. Trase s proteže kroz pašnjake, zatim borove  šume, potok. Duga je 6 km, visina vrha je 1175 metara.

Pešačenja i posete okolini Zlatibora

Zlatibor- Mokra Gora– Šljivovica je zanimljiva ruta koja potiče na izletištu Bele vode. Crkva svetog Jovana Krstitelja je po predanju poznata po raznim izlečenjima a izvor koji se tu nalazi dobar za oči. Dalje organizovanom trasom prolazite delom Šarganske osmice, pa uz samu reku Kamešinu, do poznatog vodopada Skakavca visokog 15 metara. Ka sledećoj tački Okruglici je veoma strm uspon, koji se preko Velikog visa smanjuje i ide nizbrdo do sela Šljivovica gde cilj. 17 km duga staza, visinske razlike preko 500 metara je veliki izazov pa budite spremni.

Naravno postoji nekoliko ovakvih sličnih trasa gde ćete videti nekoliko sjajnih predela, posećenih lokaliteta i sigurno uživati. Nabrojaćemo neke:

  • Zlatibor Stublo – manastir Uvac- reka Krvavac – Stublo dužine 16 km;
  • Željine – Visočka banja – Željine dužine 14 km:
  • Muternica- Zeleni breg – vrh Brijač – Boškova voda dužine 21 km,…

 Čigota- rešenje za obolenje štitaste žlezde

Pored lekovitih izvora na Zlatiboru najbitnije I najposećenije  lečiliste je Čigota. Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i metabolizma Čigota – Zlatibor je savremeni dijagnostički, tiroidološki i rehabilitacioni centar. Program je pažlivo odabran u odnosu na individualno stanja osobe. Podrazumeva menjanje navika i promenu životnog stila u cilju poboljšanja zdravlja. Dijetski tretman i program fizičke aktivnosti u dobrom balansu su zagarantovan uspeh.

Spawellness, tretmani lica i tela je dodatna usluga koju nudi ova bolnica, ali i dosta drugih hotela na Zlatiboru.