Nadmorska visina i velike količine snežnih padavina oduvek su prestavljali preduslov za skijanje mnogim ljubitejima ovog zimskog sporta. Zbog toga je Zlatibor postao jedan od najvećih, ujedno i najatraktivnijih turističkih destinacija Srbije. Zaljubljenicima u zimske sportove i onim koji žele da se prvi put oprobaju u skijanju, ova planina pruža takav vid zadovoljstva na koji niko ne ostaje ravnodušan.

Gde se nalazi i smeštaji na Zlatiboru?

Nalazi se u samom centru Srbije – na pola puta od Beograda do Crnogorskog i Dubrovačkog primorja. Pored Zlatibora prolaze mnogi značajni magistralni putevi i pruge od kojih je i pruga Beograd-Bar.

Poznato zimovalište i letovalište, kao i klimatsko lečilište, krajem prošlog i početkom ovog veka, počelo je značajno da razvija svoja turisička naselja poput naselja Kraljeva voda, Palisad, Čajetina, Ribnica i dr. Svako ko se uputi ka ovom planinsko-turističkom mestu i želi da provede uzbudljiv vikend, što se tiče noćenja ali i samog boravka posle skijaškog adrenalina, smeštaji na Zlatiboru su dostupni skoro svugde i u svakom turističkom naselju. Nećete imati problema da se udobno i sigurno smestite i kada su u pitanju apartmani na Zlatiboru.

Skijališta na Zlatiboru

Pod turističkim pojmom Zlatibora, podrazumeva se 1000 kvadratnih kilometara prostrana visoravan koja je duga 55 km i široka oko 20 km. Kao predeo mamljive i zanose lepote, svim gostima pruža mogućnost da u ovoj planini uživaju tokom svih godišnjih doba. Ipak, ono što Zlatibor čini snežnom kraljicom jesu zimski sportovi.  Akcenat je dat na savršenim skijaškim stazama predviđenim za one od 7 do 77.

Nadmorska visina Zlatibora iznosi 1.000 metara. Najviši zlatiborski vrh je Tornik 1496 m, dok se vrh Čigota nalazi na 1.422 metra nadmorke visine.

Na Zlatiboru se nalaze tri skijališta. Za alpsko skijanje su namenjeni Tornik i Obudojevic. Na lokaciji Tić polje nalazi se treće skijalište sa terenom namenjenim za nordijske sportove. Tu se inače održava FIS takmičenje u smučarskom trčanju klasičnim stilom. Pripremljene su staze sa špurama na lokaciji Tić polje i Auto kamp u dužini od nešto više od 4km.

Skijanje na Torniku

Ski centar Tornik sadrži četiri staze od kojih su Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac. Sva četiri centra su opremljena sistemom za veštačko osnežavanje, tako da zlatiborski ski centri više ne zavisi od vremenskih uslova.

Svojom atraktivnošću naročito se izdvaja ski centar Tornik.

Skijaški centar se nalazi 230 km od Beograda i 40 km od Užica. Od turističkog centra Zlatibor, 12 km dug, lep uređen put koji prolazi pored Ribničkog jezera, vodi do prostranog parkinga ski staze Tornik. Na samom Torniku nema smeštaja ali okolna turistička mesta nude raznolike smeštaje dok su apartmani na Zlatiboru, tačnije u samom centru mesta, uvek dostupni. Transver od Tornika je bez većih uzbrdica i lako se prelazi bilo sopstvenim prevozom ili u autobusom.

Nadmorska visina ski centra najvišeg vrha Zlatibora je 1100 m. Ukupna dužina ski staza je 8 km, dok skijaški kapacitet iznosi preko 5000 skijaša na sat. Opremljen je šestosednom ski žičarom koja može za sat vremena da preveze preko 3.000 skijaša. Žičare se mogu se koristi i u letnjem i u zimskom periodu godine i pružaju prelepi panoramski pogled. Na raspolaganju su dve ski trake i i dva ski lifta tj. sidra za dve osobe, koja mogu da prevezu preko 2.200 skijaša za sat vremena. Poseduje četvorosednu pokretnu traku za male skijaše, a tu su i avantura park i bob na šinama posebno zanimljivi malcima. Od ukupno 6 staza, 3 plave staze su lake, dve crvene su srednje kategorije a crna, uzgred i najduža ski staza, je duga 2,5 km i predviđena je za profesionalce.

Skijaške staze na Zlatiboru

Nova staza, Stankova ravan na Torniku, otvorena u januaru ove godine. Namenjena je za skijaše početnike i za one sa samo malo slabijem umećem. Dugačka je oko dva kilometara i po kategorizaciji je plava staza odnosno laka staza.

Staza Zmajevac je savršena za vrhunski trening kao i odličan izazov za prave skijaše. Zmajevac se spušta 320m sa vrha Tornika. Široka je od 150 do 200 m a dugačka 1 km. Odlična je i za snowboarding.

Oko Zmajevca vodi 1300 m veleslalomska staza Tornik. Crvena je po konfiguraciji i prelepa je za duge karving zaokrete.

Blagim prelazom od 600 m, staza Tornik prelazi na stazu Bandera dugacku oko 1 km koja se spušta do podnožja Tornika. Tu je smeštena i planinska kuća Tornik, gde možete rentirati ski opremu. U blizini se nalazi škola skijanja koja radi leti i zimi ali i restoran dok je na vrhu katun poznat po domaćim specijalitetima.

U Torniku se nalazi i posebna vrsta instalacije tzv. „tjubing“ funkcionalna i leti i zimi a pruža neizmerno zadovoljstvo i uzbuđenje svima koji odluče da je isprobaju. Ski centar je opremljen i dečijim igralištem i karuselom.

Staze Tornik i Zmajevac u Ski centru Tornik dobile su homologaciju za organizovanje slalom i veleslalom trka.

Ski renta

Sastavni deo Avantura parka jeste renta gde u svakom trenutku možete da iznajmite najsavremeniju skijašku opremu (skije, odela, naočare, pancerica, kacigu itd.). Škola skijanja izuzev najsavremenije opreme ima i licencirane instruktore skijanja koji će vas podučiti, pomoći i omogućiti sigurno i bezbedno skijanje.

Bezbednost i sigurnost

Na svakoj stazi postoje topovi za sneg i mašine za ravnanje. Sve staze su lepo označene i ograđene zaštitnim mrežama. Što se tiče bezbednosti tu su i jet ski vozila kao i vozila hitne pomoći sa medicinskim radnicima koji su stalno na oprezu. Redari na skijama povremeno prođu stazom. Na svakom ulazu bilo u četvorosed, ski liftove ili pokretnu traku, stoji redar koji je tu da pomogne ako treba.

Ski centar Tornik je pravi skijaški raj. Gostima, koji žele da svoj boravak na planini ispune zimskim sportovima, Zlatibor pruža velike mogućnosti. Bilo da ste sami, u paru ili sa porodicom, a da ste ljubitelji zimskog adrenalina, Zlatibor predstavlja idealnu destinaciju za skijanje ali i uživanje u zimskim čarolijama.