Da biste upoznali Srbiju, sve njene nepregledne lepote, ljude ali i običaje, najbolji način je pešačenje. Naša zemlja je jedan veliki kovčeg sa blagom, nedovoljno istražena, koja u svakom svom kutku krije zanosne lepote koje oduzimaju dah. Stoletne šume, sela, livade, pašnjaci, šumarci, raznolikost i gostoprimivost ljudi, vrhovi planina u Srbiji, pravi su izazov za sve zaljubljenike pešačenja, planinarenja ali i druženja.

U našoj Zemlji, raj za planinare jeste i biće Zlatibor. Verujemo da ne postoji osoba koja bar jednom nije poželela da doživi izlet na Zlatiboru, ili planinara koji nije poželeo da udahne svež planinski vazduh dok osvaja magičan Tornik.

Dobro se spremite i krenite

Ne morate da budete profesionalac i da izdvojite mnogo vremena i novca za odlazak na planinu. Vikend, ne velika svota novca za smeštaj na Zlatiboru, naoružanje osnovnom opremom i možete da krenete na osvajanje zlatiborskih vrhova. Svako ko se iole bavi rekreativnim planinarenjem ili ko želi da se prvi put oproba u ovoj aktivnosti, vrhovi Zlatibora su sasvim dovoljni za aktivni vikend.  

Udobna i kvalitetna obuća, jakna, ranac, ne mnogo jaka hrana, voda, i možete na da krenete. Za rekreativce tu su organizovani zleti na Zlatiboru i zlatiborske pitome staze gde mogu zastati, predahnuti, uživati i razgledati. Za one ”rođene” planinare i vrhunske sportiste koji vole da osvajaju i nove predele, Zlatibor krije i nešto sasvim drugo, divlje i najizazovnije predele u Srbiji. Sve u svemu sport i rekreacija na Zlatiboru doprinosi zdravlju, smanjenju stresa, bega od svakodnevnice i povezivanje sa Majkom prirodom zbog koje postojimo.

Lagane staze za sve

Zlatibor se nalazi u središnjem delu Srbije. Pruža mnoge uslove za odmor, aktivan odmor i rekreaciju. Uređena šetačka staza vodi od centra do spomenika. Predstavlja odlično šetalište turista a izuzetno je pogodna za porodice sa decom i bebama. Mnogobrojni smeštaji i sređeni apartmani Zlatibora, nalaze se u samom turističkom centru gde turisti mogu da se smeste i dobro odmore pre polazak na planinarenje. Za šetnje različitog intenziteta tu je veliki broj staza i puteljaka preko livada, pašnjaka i kroz šumarke. Staze su privlačne velikom broju planinara, kako rekreativcima, početnicima u hikingu, ali i iskusnijim planinarima.

Planinarski klubovi Zlatibora

U opštini Čajetina rade dva planirska udruženja Zlatibora, udruženje „Tornik“ i udruženje „Aleksandar Džavović“

Planinarsko udruženje Tornik

Princip rada zasniva na planinskoj orijentaciji i orijentiringu i učestvovanju u takmičenjima u ovim disciplinama. Organizacija se svodi na kraća i duža pešačenja kao i osvajanje vrhova do 3000 metara, između ostalog osvajanje najvišeg vrha Tornik (1496 m). Trase za pešačenja su različitih dužina i uspona. Klub pomaže u izradi kvalitetne topografske karte u vidu markiranja planinarskih staza i time pomažu planinarima i turistima u snalaženju tokom planinrske egzibicije.

Planinarsko udruženje „Aleksandar Džavović“

Dobilo je ime po hrabrom alpinisti koji je juna 2016 godine stradao u Italijanskim Alpima. Iste godine, njegovi prijatelji u njegovu čast, formirali su planinarsko društvo. Cilj udruženja je prvenstveno povezivanje i očuvanje prirode Zlatibora ali i razne aktivnosti u prirodi. Između ostalog tu je ekspedicija pešačenja oko 40 km, obeležavanje pešačkih staza ali i organizovani izleti na Mučanj, Kukutnicu, Goliju i druge atraktivane planinske destinacije.

Staze Zlatibora

Šetnje Zlatiborom su prava atrakcija i privlače veliki broj posetilaca svake godine. Pored rekreacije, uživanja i fizičkog i pihičkog zadovoljstva, posetioci su u prilici da vide i neke kulturno-istorijske zanmenitosti. Neke od lokacija koje planinari nikako ne smeju da propuste su kanjon Crnog Rzava, Tornik 1496m, Čigota 1422 m, Džamiju 1176m itd.

Za planinare je oduvek uzbudljiv poduhvat bio Tornik sa svojom visinom od 1496 metara nadmorske visine. Planinare do ovog vrha vodi pešačka staza koja nudi uživanje, spomenike, manastire i razna čuda prirode.

Zlatibor ima pet staza. Najposećenije staze su Čigota, Spomenik, Kamalj, Jedini bor i Crni Vrh.

Čigota

Početak staze nalazi se kod istoimenog Instituta. Za one iskusne palninare, sportiste, željne adrenalina i pobeđivanja sebe, staza Čigota predstavlja pravi planinski poduhvat. Dužina staze u oba pravca je 11,2km i može se preći u proseku oko 3 sata.

Sa vrha Čigota doživćete panoramski poged na Maljen, Povlen, Ovčar i Kablar.

Kamalj

Nju smo možda prvu trebali spomenuti obzirom da predstavlja laku stazu prilagođenu početnicima i svakoj mladoj ili starijoj osobi. Pogodna je za osobe starije populacije a posebno odgovara osobama koje se leče ili oporavljaju posle neke bolesti i povreda.

Zbog blagih uspona i padova, staza Kmalja predstavlja zemljani put predviđen za laganu šetnju uz razgledanje prelepe prirode.

Staza počinje kod instituta Čigota i može se preći u proseku za 25 min. Dužina staze u jednom pravcu iznosi 800m.

Spomenik

Spremni ste da imate ceo Zlatibor na ”dlanu”? Ova staza je rezervisana za one koje žele ovakvo iskustvo. Namenjena je pripremljenim i aktivnim sportistima, spremnim za naporan uspon. Kontinuirani usponi su od 10% do 20% dok je ukupna dužina formirane prirodne staze u oba pravca je 3 km, sa visinskom razlikom od 90m.

Jedini bor

Početak staze je kod već pomenutog instituta i namenjena je za one u dobroj kondiciji i sportistima. Svako ko želi da prevaziđe sebe, oseti veći napor ali i veće zadovoljstvo a pritom je u dobroj kondiciji ili je sportista, ova staza je idealna za pomeranje granica. Staza zdravlja ima prosečan uspon od 27% na visinskoj razlici od 107 m i ukupne dužine staze 7,3 km.

Preporuka je koristiti cik-cak penjanje.

Crni Vrh

Crni vrh je 1194 m nadmorske visine. Staza od 6 km i usponom od čak 290 m, se proteže od autobuske stanice u Zlatiboru, pored jezera, lepih apartmana, preko pešačkog nadvožnjaka magistralnog puta prema Podgorici. Prelazi preko dela asfltnog puta i kroz borove šume koje vode do prelepe visoravni sa koje se pruža fascinantan pogled na okolinu.

Razlozi za odlazak u planinu su brojni a svaka osoba, svaki planinar ima svoje individualne i jedinstvene razloge zašto planinari.

Za sve vas koji krenete u planinarsku avanturu ili na izlet na Zlatiboru, preporučujemo da se lepo naspavate u svom udobnom smeštaju na Zlatiboru a zatim da se ujutru zagrejate uz šolju toplog napitka dok iz obližnjeg kafića ili sa balkona smeštaja Zlatibora posmatrate planinu koju ćete uskoro osvojiti.