Bez obzira da li kupuju ili prodaju nekretninu, mnogi zaobilaze agenciju kao posrednika, misleći da će im na taj način više para ostati u džepovima.

Međutim, neretko se zbog nestručnosti i neiskustva upletu u „vrzino kolo“, pa im nakon potpisivanja ugovora ostane gorak ukus u ustima.

Upravo iz tog razloga, kako bi se izbegle sve neregularnosti i izvukao maksimum iz kupovine ili prodaje, postoje agencije za nekretnine koje vam svojim uslugama obezbeđuju sigurnost.

Osim toga, mnogi kupci nisu u potpunosti upoznati sa konkretnom ulogom agencije i njenim ovlašćenjima.

Ukratko, agencija ima zadatak da spoji vlasnika i kupca i omogući kupcu da pazari nekretninu bez pravnih začkoljica. Takođe, ona ima zadatak i da omogući sigurnu kupovinu nekretnine, nudeći svoje stručnjake kao pouzdane partnere.

Ko se odluči da preskoči ovaj korak, nepokretnost kupuje direktno od prodavca što je u najčešćem slučaju preprodavac koji navodno prodaje za nekoga a nije agencija.

Ovo je pet razloga zašto je bolje koristiti usluge agencije za nekretnine:

1. Materijalna i pravna sigurnost

Agencije za nekretnine su specijalizovane za ovu oblast, a zaposleni u ovoj niši imaju višegodišnje iskustvo. Oni poznaju trendove na tržištu, raspon cena, najbolje lokacije itd. Jedan od glavnih razloga zašto ih ljudi angažuju jeste poznavanje procesa same kupovine/prodaje i regulatorno-pravnih detalja.

U celokupnom procesu, agencija nudi materijalnu i pravnu sigurnost svakom klijentu. Mirno ćete spavati znajući da je stan uknjižen i da ugovor nije falsifikovan.

Svaki klijent (i prodavac i kupac) mora se identifikovati svojim ličnim podacima i dokumentima. Prodavci, preko agencije kao posrednika, nisu u direktnom kontaktu sa kupcima. Dakle, i u tom delu postoji određeni filter, te agenti biraju samo potencijalne, ozbiljne kupce.

Ne morate voditi brigu ni oko oglašavanja, jer agencija već ima razvijenu marketing mrežu koju nećete dodatno platiti.

Renomirana agencija „GORG“ sa sedištem na Zlatiboru nudi svoj reklamni prostor koji iz dana u dan beleži sve veću posećenost.

2. Proverite, možda agencija već ima ono za čim tragate

Možda ćete prilikom prvog razgovora sa agentom saznati da agencija u svojoj ponudi već ima nekretnine koje se uklapaju u vaša očekivanja i budžet. I sami prodavci nekretnina se rado obraćaju agencijama kako zbog reputacije na tržištu, tako i zbog višegodišnjeg iskustva.

3. Vidite prvi i pre svih

Brzina i u ovoj situaciji je od presudnog značaja, a ključnu ulogu može odigrati upravo agent. Ukoliko ste sa njim u kontaktu, može vam pokazati nekretninu koja još uvek nije nigde oglašena. Dakle, pre nego što završi na veb sajtu agencije imaćete priliku preduhitriti sve druge potencijalne kupce.

4. Vaše je da birate, sve drugo je agentova briga

Zaduženja agenta za nekretnine su potpuno jasna. Ukoliko se još uvek dvoumite da li da angažujete agenciju ili ne prilikom kupovine, možda će vam uvid u par ključnih aktivnosti agenta biti od koristi:

uz definisanje budžeta odrediće karakteristike nekretnine za kojom tragate;

iz ponude će filtrirati samo one nekretnine koje bi vam bile potencijalno interesantne;

konstantno će pratiti ponudu i učestvovaće u razgovoru sa prodavcima;

sa vama će obilaziti lokacije;

biće otvoren za sve savete kao što su izbor lokacije, starogradnja ili novogradnja itd;

pružiće vam pomoć oko dokumentacije;

postaraće se da proveri sve pravne začkoljice;

pomoći će vam oko zaključenja ugovora o kupoprodaji;

5. Agencija sa reputacijom na tržištu kao garant sigurnosti

Agent vam može uštedeti dragoceno vreme i novac tako što će se potruditi da za što kraći period pokaže što veći broj nekretnina koje se uklapaju u vaš budžet. Prednosti angažovanja agencije su mnogostruke naročito kada je reč o savetovanju, pomoći prilikom prikupljanja papirologije… Takođe, agent vam može biti od koristi i ako je potrebno u celi proces uključiti banku radi podizanja kredita.

Birajte agencije sa višegodišnjim iskustvo i reputacijom na tržištu koje iza sebe imaju na stotine sklopljenih ugovora i posredovanja.

Ukoliko planirate kupovinu ili prodaju nekretnine na Zlatiboru možete se obratiti agenciji „GORG“ koja, između ostalog, nudi usluge posredovanja u prometu, turističkog izdavanja, marketinga i reklama.

Raznovrsnu ponudu stanova, apartmana i kuća pogledajte na sajtu ove agencije: zlatibor nekretnine