Zlatibor, kao planina netaknute priode, bogat je raznim lekovitim i drugim biljkama koje čine da „zlatna“ planina bude još lepša. Naravno, pored sve te borove šume i prelepe priode, ne izostaje ni bogato životinjsko carstvo koje obiluje ovm prostorima.

Nadaleko je poznato da je zlatiborska klima jedna od pogodnijih za sve turiste i osobe koje imaju respiratornih problema. Zbog pogodne klime dolazi do bujne vegetacije koja doprinosi da se na Zlatiboru nastnjuju mnoge životinjske vrste.

Divljač na Zlatiboru se deli na krupnu i sitnu divljač i postoje životinjske vrste koje su ugrožene. Zbog toga postoji ZAKON O LOVU I RIBOLOVU koji određuje kojim periodom godine može da se lovi kao i koje vrste su ugrožene i ne smeju da se love. Životinje kao što su lisice, divlje mačke, divlje svinje, veverice, zečevi, kune zlatice, su životinje koje se retko mogu videti u blizina apartmana i hotela u kojima turisti borave. Ali ipak se po koja životinja može primetiti u blizini turista koji odsedaju u mirnom delu Zlatibora, što će za turiste koji to dožive biti pravi planinski doživljaj.

Vukova je odavnina bilo najviše i zbog meštana koji su imali svoju stoku, organizovala se čuvena godišnja hajka na vukove, koja je ostala kao tradicija i dan danas. Danas postoji Lovačko udruženje „Zlatibor“ – Čajetina koje organizuje hajku na vukove ali i druge aktivnosti u kojima mogu da učestvuju i domaći i inostrani turisti. To daje mogućnost turistima koji vole lov, da i na odmoru uživaju u ovom sportu a ujedno da se bolje upoznaju sa prirodnom Zlatibora.

Reke i jezera Zlatibora bogate su raznim vrstama ribe kao što su klenovi, krkuše, pastrmke koje se nalaze u velikom broju. Uvac, Rzav, Katušnica i Zlatarska jezera su poznate reke i jezera u kojima i meštani i turisti Zlatibora mogu da uživaju u ribolovu, naravno u skladu sa ZAKONOM O LOVU I RIBOLOVU. Poznato je da je ribolov turistički potencijal Zlatibora, a Ljubiška pastrmka je jedna od najukusnijih riba koje možete probati u obližnjem restoranu u Ljubišu.

Pored mnogo vrsta divljih životinja, zlatiborska fauna obiluje i velikim brojem ptica. Ptice pevačice se nalaze u najvećem broju i one se nalaze pod stalnom zaštitiom. Ono po čemu je Zlatiborska fauna najpoznatija jesu retke i istrebljene ptice – ORAO KRSTAŠ i BELOGLAVI SUP, koji se retko mogu videti, ali kada odsedate u zlatiborskim smeštajima velike su šanse da doživite pogled na ove izvanredne ptice grabljivice. Tu su naravno i ptice kao što su jarebice, jarebice kamenjarke, prepelice, golubovi, fazani,…