Kako je zlatiborska tradicija postala najposećenija manifestacija

Ako bi morali da izdvojimo jedno mesto u Srbiji koje se danas može pohvaliti nečim apsolutno autentičnim onda bi to svakako i potpuno nepristrasno bilo zlatiborsko selo Mačkat. Generacije stanovnika ovog sela, smeštenog na obronke zlatiborskih brda, decenijama unazad proizvode suhomesnate proizvode u drvenim sušarama, ložeći vatru i danonoćno brinući se o mesu koje će tokom duge zime hraniti mnogobrojne članove zadružne porodice i biti glavna poslastica tokom zimskih svetkovina i praznika.

Upravo ta narodna proizvodnja, koja se dugo održala na tako malom prostoru, uspela je da prebrodi sve nedaće modernog vremena i sve zahtevnije uslove, pa je i posle dugog niza godina probila put i našla svoje mesto na trnovitom tržištu. Promućurni domaćini iz Mačkata i okolnih sela iskoristili su brzu ekspanziju zlatiborskog turizma i rešili da gostima, koji su se iz godine u godinu množili na Zlatiboru, ponude nešto autentično, lokalno i tradicionalno. Obzirom da se pred kvalitetom svojih suhomesnatih proizvoda ne bi postideli ni pred najistančanijim gurmanskim ukusima, pršuta i slanina mačkatskih domaćina lako je našla put do svojih obožavaoca i postala jedna od najvećih atrakcija zlatiborskog kraja.

Već 19-tu godinu za redom, delikatesima iz Mačkata u čast održava se posebna manifestacija, Sajam suhomesnatih proizvoda, popularna „Pršutijada“. Sa organizacijom se počelo veoma skromno, davne 2000-te godine, kada se svega nekoliko lokalnih proizvođača okupilo i rešilo da zajedničkim snagama tržištu predstave najbolje što imaju, autentično proizvedeno zlatiborsku pršutu, slaninu, domaću kobasicu. Danas, 19 godina kasnije, „Pršutijada“ je jedna od najpopularnijih manifestacija u Srbiji i poseti je oko 10.000 gostiju. Sa 18 domaćih i gostujućim izlagačima iz Hrvatske i Italije, manifestacija je dobila i međunarodni karakter.

Ovogodišnji sajam održava se od 09. do 11. februara, u pravo vreme, baš kada je zimski raspust i Zlatibor vrvi od turista koji jedva čekaju da uživaju u pravim planinskim ukusima. U sajamskoj sali u porti ispred crkve Svetog Ilije u Mačkatu, vredni majstori dimljenog mesa, na drvene štandove izneće svoje mirisne rukotvorine kakve su i njihovi preci pravili. Mnoštvo gostiju razgledaće, probaće i pazariti izložene delikatese, uživajući u zvucima trube, bez koje je nemoguće zamisliti nijednu manifestaciju na ovoj našoj “zlatnoj” planini.

Okolina Zlatibora ceo predstojeći vikend biće u znaku suvog mesa. Opojnim mirisom pršute mirisaće, ne samo Mačkat, već i Kriva Reka, Mušvete, sva okolna sela, a miris će se širiti i Zlatiborom, iz punih kesa zadovoljnih turista koji su dobro pazarili na mačkatskom sajmu. A nakon završetka ovogodišnje “Pršutijade” odmah kreću pripreme za sledeću. Domaćini čuvaju tradiciju, održavaju duh prošlosti, a organizatori se trude da svaka naredna manifestacija bude sve bolja.

Dobrodošli u carstvo ukusa!