Zlatibor kao čuvar tradicionalne kuhinje, običaja i zanata, poseduje sela koja predstavljaju pravo srpsko, tradicionalno selo. U ovim selima možete videti kako su ranije živeli naši preci, ali i kako su njihovi potomci uspeli da sačuvaju ono što su im ostavili u amanet.

U tradicionalna sela ubrajamo Alin Potok i Rožanstvo, sela koja pružaju mir i kvalitetan odmor, idealna za porodična putovanja. Na našem sajtu možete pogledati ponude smeštaja u seoskom turizmu, kako bi blagovremeno i provereno odabrali odgovarajuć mesto za Vaš odmor.

ALIN POTOK – KLASIČNO ZLATIBORSKO SELO

                Selo Alin Potok nalazi se 15km od centra Zlatibora u kojem živi oko 70 domaćinstava. U blizini se nalaze poznata sela Sirogojno i Gostilje, pa ujedno možete obići njihove blagodeti ali i vodopad u selu Gostilje. Kroz Alin Potok prolazi rekla Katušnica koja je ime dobila zbog katuna koji se nalaze u slivu reke. Selo poseduje najbolju izvorsku vodu i veoma je poznato po bogatom selenu, koje je teško pronaći.

Meštani ovog sela uglavnom se bave zemljoradnjom i stočarstvom, kao i u prosečnim srpskim zlatiborskim selima pre nekoliko vekova. Ipak, najstariji zanat baš ovde je sačuvan, a to je obrada drveta. Mnogi meštani Alinog Potoka vešti su u obrađivanju drveta i pravljenja raznih predmeta od istog. 

Savršen porodični odmor možete pronaći baš ovde. Mir, izvorska voda, seoska idila pružiće Vam pravo uživanje sa Vašom porodicom. Selo u proseku poseti oko 300 sunčanih dana tokom godine što ga čini još primamljivijim. Ukoliko želite da pokažete svojoj deci kako se čuva tradicija i kako je to biti odan svojim precima, selo Alin Potok pomoćiće Vam u tome. Najbolji primer njihove odanosti jeste izgradnja crkve koja je posvećena Prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja. Crkva se nalazi u samom centru, a zadatak meštana i nekadašnjih stanovnika ovog sela jeste da se 22.05. okupe na tom mestu kako nikada ne bi zaboravili svoje poreklo!

SELO ROŽANSTVO – POZNATA PROIZVODNJA BURADI I KACA

                Ako ste se nekada zapitali da li još uvek postoji mesto gde se ručno proizvode burad i kace, posetite selo Rožanstvo i uverite se da ipak postoji. Nalazi se 15km od Zlatibora na nadmorskoj visi od oko 870m. U njemu živi 450 stanovnika od kojih jedni veruju da je selo dobilo naziv od reči božanstvo, drugi da je dobilo naziv od reči rožderstvo, a istina je da je ime dobilo po sastavu nekadašnjeg zemljišta – rožnice.

Naravno, privreda, stočarstvo i obrada drveta su glavni zanati naših vrednih meštana. Kao i u selu Alin Potok, tako i u Rožanstvu, stanovnici su prepoznali značaj ovih zanata i potrudili se da ih očuvaju.

Kroz selo prolazi reka Prištavica na čijoj se desnoj obali nalazi čuvena Stopića Pećina, pa možete napraviti mini-izlet sa svojom porodicom. Ipak, Rožanstvo poseduje pravo seosko zlato, a to je banja Vapa, ili kako je drugi nazivaju Tošina banja.

TOŠINA BANJA – LEKOVITA BANJA VAPA

                Toša Lazović, ostao je upamćen u selu Rožanstvo kao čovek koji je prepoznao potencijal svog sela. 70-ih godina, Toša je pokrenuo izgradnju banjskog hotela, vile kao iz bajke, vanvremenskog i neobičnog izgleda, ali ga je smrt prekinula. Po njemu je banja i dobila ime. Ipak, ne može se zaboraviti njegova ogromna želja da svoje selo obogati i poveća ponude zlatiborskih apartmana. Čak je izgradio i put koji povezuje banju sa Zlatiborom u čemu su mu znatno pomogli meštani.

Njegov glavni cilj je bio da se ljudi iz različitih krajeva sveta, okupaju u lekovitoj banji koja je bila pogodna za očna oboljenja i problemima sa kožom. Pored nedovršene vile od crvene fasadne cigle, nalaze se temelji crkve koju je takođe podigao čuveni Toša.