Na površini od  647 km² prostire se opština Čajetina koja obuhvata centralni deo Zlatibora i administrtivno pripada zlatiborskom okrugu. Neki meštani smatraju da je Čajetina svoje ime dobila po turskom spahiji Čaja a neki drugi meštani smatraju da ime potiče od turske reči “čajet”, u prevodu nemoć, zbog toga što su  a ovom mestu zarobili jednog mladića. Iako su ove priče zanimljive i inrigantne, Čajetina najverovatnije počinje od reči čajiti, u prevodu čekati. Znajući da su zlatiborske zime jake, zlatiborske kiridžije su se baš na ovom mestu dočekivale kako bi zajedno nastavile putovanje.

Opština Čajetina

                Čajetina je zvanično postala varošica još davne 1930. Godine kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije prihvatilo molbu i tako je opština Čajetina posta najmanja varošica. Takoše, Čajetina je poznata po tome što je bila glavni posrednik i glavna veza između Srbije i Crne Gore. Tako se najmanja varošica vremenom širila i od samo nekoliko kuća, dolazi do nekoliko desetina domova.

GEOGRAFSKI POLOŽAJ OPŠTINE ČAJETINA

Naselja Čajetinu i Zlatibor obuhvata opština Čajetina a pored ova dva veća naselja obuhvata i 19 mesnih zajednica. Neki od njih su Ljubiš, Alin Potok, Rudine, Dobroselica, Gostilje, Semegnjevo, Sirogojno sa kojima ste već upoznati i koje su većini poznate destinacije.

                Opština Čajetina ima mnogo povoljan geografski položaj što zbog magistralnog puta za Crnu Goru i BiH, što zbog specifične klime. Mediteranska i kontinentalna klima Zlatiboru i Čajetini daje mnogobrojne prirodne uslove za razvijanje turizma.

                Na teritoriji Čajetine nalaze se poznate reke kao što su Crni Rzav, Balačica, Uvac i Katušnica. Takođe, izgrađena su dva veštačka jezera. Jezero u centru Zlatibora koje je velika turistička destinacija i Ribničko jezero koje služi za snadbevanje vodom naselja Zlatibor i Čajetine.

TURIZAM KAO NAJVAŽNIJA DELATNOST OPŠTINE ČAJETINA

                Pored prerađivačke industrije i poljoprivrede majznačajniju i najveću privrednu granu  opština Čajetina zauzima u području turizma. Planina Zlatibor je glavna i najposećenija turistička destinacija koja to pruža opštini Čajetina. Na Zlatiboru možete da uživate u netaknutoj prirodi i lepoti ove planine, raznim turističkim atrakcijama kao to su Dino park, razni spomenici i naravno livade i pašnjaci koji se prostiru na hiljadu kvadratnih kilometara.

                Na najvećoj destinaciji Srbije možete pronaći i veliki izbor smeštaja i apartmana koji zasigurno mogu da ispune vaše želje i potrebe. Ponudu nekih od apartmana, hotela ili vila možete pogledati na našem sajtu i tako brzo i lako rezervišete svoje mesto.

KULTURNE USTANOVE

                Opština Čajetina poseduje kulturne ustanove kao što su biblioteka Ljubiš “Ljubiša R. Đenić”, Dom kulture u Čajetini i Kulturni centar na Zlatiboru čijim otvaranjem je obezbeđen galerijski prostor, bioskop i pozorišna scena.

                Zasigurno najznačajniju kulturnu ustanovu zauzima muzej u selu Sirogojnu pod nazivom “Staro selo”. Ovaj muzej predstavlja kulturno dobro od izuzetnog značaja koje prikazuje kako su nekada živeli meštani ovog sela. Izlet u Sirogojno možete takođe pogledati na našem sajtu i upoznati se sa celim programom obilaska muzeja pod otvorenim nebom.