Kada biste želeli da obiđete sve atrakcije, zanimljivosti i izletišta na Zlatiboru i njegovoj okolini, bilo bi Vam potrebno više noćenja u zlatiborskom smeštaju da bi uživali u svim lepotama. Ali to ne znači da za svega jedan dan ne možete obići bar jedan deo njegove lepote, koji Zlatibor čini posebnim turističkim centrom.

Ukoliko putujete na neku drugu lokaciju, a pritom prolazite kroz Zlatibor, možete brzo i lako rezervisati privatni smeštaj po povoljnim cenama na našem sajtu, i bez brige planirati kako da maksimalno iskoristite ovaj dan.

U nastavku teksta mi ćemo Vam predložiti neke od destinacija i atrakcija koja bi obavezno trebali da posetite.

JEZERO OBUDOJEVICA

                Velika prednost ovog jezera je što se nalazi u samom centru Zlatibora i ne zahteva mnogo vremena da se dođe do njega. Jezero Obudojevica je dugo 150m i široko 50m, a nastalo je procesom prerađivanja rečice Obudojevica.

Jezero je jednako posećeno tokom svih godišnjih doba i predstavlja pravu atrakciju koju turisti iz godine u godinu rado posećuju. Okruženo je borovima i poseduje pešačku stazu i klupe za sedenje kako bi mogli da uživate u lepoti koju Vam ovo jezero daje. Pored lagane šetnje, imate i mogućnost iznajmljivanja pedalina za potpuni užitak.

Pored jezera nalazi se i česma iz koje izvire čista izvorska voda i podignuta je u čast Aleksandra Obrenovića, njeno ime je „Kraljeva voda“.

DINO PARK I AVANTURA PARK

                Nedavno otvoreni Dino i Avantura park koji poseduju sadrđaje zabavnog karaktera, postali su nezaobilazna destinacija naših turista. Ukoliko ste na odmoru sa decom ili ipak sami sa prijateljima, Dino i Avantura park za sve Vas imaju odlične ponude.

Dino park

Otvoreni su u periodu od 09:00 do 20:00h a cena ulaznica postavljena je u zavisnosti od Vašeg uzrasta. Dečije dino selo nudi Vašim najmlađima ljuljaške, tramboline i druge sadržaje kako zabavnog tako i edukativnog sadržaja. Dok šetate pešačkom stazom videćete primerke dinosaurska koji će i Vas i mališane obradovati njihovim izgledom ili pokretima.

Za turiste svih uzrasta osmišljeni su zanimljivi i dinamični poligoni koji se nalaze na drveću i mreži. Pored toga, nude i druge vrste zabave kao što su 6D bioskop, Zip-Line, Veštačka stena za penjanje, Zoo vrt, Divlji zapad…

VIDIKOVAC „SPOMENIK“

                Šetnja Šumatnim brdom pretvoriće Vas kratki odmor u malu avanturu. Staza Vas vodi do vidikovca „Spomenik“ koji je podignut u partizanskim ranjenicima u Drugom svetskom ratu. Od centra Zlatibora pa sve do cilja Vam je potrebnom oko 40 minuta laganog hoda. Put ka spomeniku okružen je prostranim livadama i omogući će vam da osetite oštru zlatiborsku klimu.

Kada stignete do spomenika pročitaćete čuvene stihove Vaska Pope: „Ne dam ovog Sunca u očima, ne dam ovo hleba na dlanu.“ Imaćete priliku da vidite vrh Čigote i Tornika u punom sjaju, a kako bi upotunili doživljaj i lepše videli naselja, postavljen je teleskop.

Nakon obilazaka Zlatibora i laganih šetnji, na red dolaze zlatiborski specijaliteti bez kojih ne smete da napustite ovu planinu. Komplet lepinju, zlatiborski sir i kajmak, zlatiborsku jagnjetinu, pršut, možete naći u svim obližnjim restoranima i okusiti najukusniju zlatiborsku hranu.

STOPIĆA PEĆINA

                Ukoliko svoj put nastavljate na severnoistočnoj strani planine Zlatibor, preporučujemo Vam da uz put posetite i Stopića pećinu. Obilazak ove pećine traje svega 30 minuta i tih 30 minuta biće Vam jasno zašto smo izabrali baš stopića pećinu za Vas.

Nalazi se na nadmorskoj visini od 711m i predsavlja spomenik prirode. Bićete u prilici da vidite Svetlu dvoranu, Tamnu dvoranu, Veliku dvoranu sa kadama, Rečni kanal i Kanal sa kadama. Kroz pećinu protiče Trnavski potok i zbog toga pretstavlja rečnu pećinu. Dugačka je 1.691,5 metara a na zidovima pećine se nalaze razni urezani oblici životinja i raznih predmeta.