Planina Zlatibor, kao i njena okolina, predivni pejzaži i zdrava klima, pogodna je za turiste različitih starosni dobi. Kako za one najstarije, Zlatibor i zlatiborski smeštaji nude udoban i bezbrižan odmor, tako i za mlađe posetioce nude zabavane i nezaboravne avanture. Svakako, najbitnije od svega je da za sebe pronađete odgovarajuće apartmane na Zlatiboru, što možete pogledati upravno na našem sajtu.

Ukoliko ste jedni od onih koji su više ljubitelji aktivnog nego pasivnog odmora, Zlatibor ima mnogo toga da Vam ponudi. U ponudi je veliki broj ekstremnih sportova, popularnih sportova na vodi, pa i onih malo ležernijih sportova, koji će zasigurno probuditi avanturistički duh u Vama.

UKOLIKO SE NE PLAŠITE VISINE…

ZIP-LINE – za zip-line ste sigurno već čuli, jer je u poslednje vreme postao popularna aktivnost. Adrenalin koji osetite tokom spuštanja niz sajlu dopustiće Vam da osetite nešto potpuno novo i drugačije! Spust niz selo Ljubiš – jedno od najlepših sela na Zlatiboru, pružiće vam pravi panoramski užitak. Ljubiški spust predstavlja najduži zip-line spust u Srbiji. Dužina trase je 550m a visina iznosi neverovatnih 130m dok vožnja traje oko jedan minut. Najčešće lokacije na kojima se odvija su kanjoni, šume i brdoviti predeli. Zato na Zlatiboru postoji zip-line na Torniku dužine 150m i visine 15m, zip-line u Avantura parku koji se nalazi u centru Zlatibora i sastoji se od 7 sajli i 7 manjih vožnji u okviru jednog nivoa. I na kraju, tu je zip-line u Dino parku koji je namenjen deci i on je potpuno besplatan za njih! Njegova dužina iznosi 108m.

PARAGLAJDING – predstavlja padobransko jedrenje i jedan je od najpopularnijih ekstremnih sportova. Kako bi u najboljem svetlu i sa savršene visine videli prelepe predele Zlatibora, uzmite paraglajding krila i krenite u avanturu! Zlatibor poseduje odličnu vazdušnu struju koja omogućava ljubiteljima ovog sporta da uživaju u ptičijoj perspektivi. Mesto „poletanja“ je Čigota, sa neverovatnih 1422m nadmorske visine. Takođe, tu je i Tornik koji predstavlja najnoviju granu vazduhoplovnog sporta. Na Zlatiboru postoji paraglajding škola „Paraglidin Serbia“ koja od novih polaznika pravi profesionalne paraglajdere, a turistima pruža šansu da bar jednom osete čari letenja. Pošaljite upit na linku za slobodan termin

ABZAJL – u slobodnom prevodu, abzajl se može prevesti kao spust niz uže. Spuštanje sajlama niz kanjone, vrhove zgrada ili sa jednog na drugi kraj stene, omogući će Vam da osetite pravi adrenalinski skok. Za Vas će biti obezbeđeni profesionalci u ovoj vrsti sporta, kako bi bili sigurni da je oprema dobro postavljena. Pre Vašeg prvog pokušaja, oni će Vam objasniti kako je najbolje i najbezbednije da uradite spust niz uže. Oprema bez koje ne možete, će biti obezbeđena i ona se sastoji od kacige, užeta i ostalih bezbednosnih stvari. Kada jednom probate abzaj, poželećete da se oprobate iznova i iznova!


UKOLIKO STE LJUBITELJI VODE…

KAJAKING – Srbija je poznata po odličnim i profesionalnim kajakašima koji iz godine u godinu nižu neverovatne uspehe. Kako i ne bi kada Srbija poseduje posebne reke i jezera. Kajak turistima na Zlatiboru pruža najlepši način da uživaju u njenim rekama i jezerima. Da bi se oprobali u kajakingu potreban Vam je mali čamac i posebno veslo. Za početnike je namenjen kajak na naduvavanje. Pre svakog polaska se prvo upoznajete sa ovim sportom kako bi lakše i bez straha krenuli u avanturu. Najčešće ture su na jezeru Uvac. Sa Zlatibora je isplaniran polazak ka Uvačkom jezeru gde Vas čeka mirna voda. Vožnja na ovoj ruti od 12km, traje od 4 do 5 sati, uz šetnju do prelepog vidikovca „Molitva“ i usputnih pauza. Tokom vožnje na kojoj ćete se truditi da sve uradite kako treba, uživaćete u prelepom rezervatu Uvac i retkim prizorima beloglavog supa koja je retka i malobrojna vrsta lešinara.

RAFTING – najbolji način da osetite brzinu reke jeste da se oprobate u ekstremnom sportu – rafting. Poslednjih godina postao je veoma popularan kod nas. Gumeni čamac, ili raft, kreće se rečnim brzaćima i pruža Vam adrenalinski osećaj, dok sa svojom ekipom prolazite kroz prelepe predele reka. Najčešće pored Vas ima kormilarac koji kormilom usmerava raft i čini sve kako bi Vam još više dočarao ovu ekstremnu vožnju. Pored vožnje prave se i male pauze u kojima možete uživati u užini, kupati se i sunčati na prirodnim plažama. Najbolje od svega je što je ovaj popularan sport pogodan svim starosnim grupama. Dođite i osetite najbolji spoj zabavnog odmora i adrenalinskog uživanja.

STEND UP PADDLING – predstavlja najnoviji ekstremni sport u svetu koji je u Srbiju stigao 2010. godine. Stend up Paddling je sport plovidbe na dasci koji je moguće naučiti za 15 minuta, naravno uz profesionalne trenere ovog pomalo čudnog sporta, koji jednim delom podseća na surfovanje. U ovom sportu se možete oprobati na Ribničkom jezeru čija staza traje 29 minuta.


UKOLIKO STE LJUBITELJI TOČKOVA…

QUAD AVANTURA – ljubitelji offroad vožnje će uživati u adrenalinskoj vožnji quad avanture. Pre svega, vožnja kvadovima zahteva položenu B kategoriju kako bi vožnja bila bezbedna i sigurna. Takođe, pre svake vožnje potrebna je mala obuka od svega pola sata na ravnom tlu kako bi se učesnici bolje pripremili. Najčešće vožnje na ovim četvorotočkašima su po okolnim selima, šumskim neravnim putevima, blatu, kamenju, itd. Dobra stvar je što možete da birate da li želite ektremnije rute, u zavisnosti od Vaših sposobnosti. Najbolji način da vidite udaljene delove Zlatibora, kao što su Mokra Gora, jeste upravo vožnja kvadovima. Dužina vožnje može da bude od pola sata do dva sata, tokom koje ćete najbolje osetiti svež vazduh Zlatibora.

VOŽNJA BICIKLOVIMA – iako biciklizam nije ekstremni sport, možemo ga svrstati u sport kome se svi rado vraćaju. Zajedno sa svojom porodicom možete iznajmiti bicikla raznih vrsta i brzina i krenuti u zabavnu avanturu. Opuštajuće vožnje vode Vas kroz šumovite i brdovite predele, po manjim ili višim usponima, a možete da birate između težih ili lakših staza. Vožnja može da traje od 30 minuta a ukoliko ste jedan dan odvojili samo za aktivnosti, vožnja može da traje i ceo jedan dan! Rute koje Vas vode kroz prelepe pejzaže i zelenila ove planine, mogu da idu od centra Zlatibora pa do Čajetine, ili do sela Semegnjeva. Postoje i one duže rute kao što je ruta koja vodi pravo do Mokre Gore i duga je preko 50km. One kraće staze su staza Rebnica (4,6km), staza Previja (6,4km), staza Beli kamen (11km), ali to su samo neke od raspoloživih staza. Svaka staza je propisana potrebnom signalizacjom radi bezbednije vožnje.

UKOLIKO UŽIVATE U SVAKOM KORAKU…

TREKKING I HIKKING – trekking u prevodu označava pešačenje koje se sastoji iz više dana a hikking označava pešačenje koje sa sobom nosi svrhu istraživanja. To je obično pešaćenje po planinama i prelepim seoskim predelima koji Vam pružaju izvanredna prirodna prostranstva. Prijatna pešačenja, dopustiće Vam da se Vaše telo aktivira i napuni novom energijom, takođe i da se naviknete na planinski vazduh. Na Zlatiboru postoji nekoliko staza za pešačenje: Staza Kamalj – idealna je za početnike i one koji nisu u najboljoj fizičkoj formi. Staza vodi kroz zemljani put i ne sadrži uspone i padove što Vam dodatno olakšava prelazak ove staze. Duga je 1600m u oba pravca. Staza spomenik – namenjena je onima koji su aktivniji sportisti i za razliku od prethodne staze, sadrži veliki uspon. Nakon 3km pešaćenja dočekaće Vas prelep pogled na ceo Zlatibor. Staza Jedini bor – prelazi se za manje od sat vremena, dugačka je 7,3km u oba pravca i izazov je za one koji su u dobroj kondiciji.

JAHANJE KONJA – u jednu od motivacionih aktivnosti možemo uvrstiti i jahanje konja. Najlepši, najprirodniji i najlakši način da stignete do mesta na Zlatiboru koja su nepristupačna, je da se oprobate u aktivnosti jahanja konja. Osim što Vas fizički ojača, ovaj sport će Vas svakako i duhovno ojačati. Zlatibor poseduje nekoliko lokacija na kojima možete da uživate u prirodi naše zlatne planine, a to su: Ranč „Zova“– udaljen je od centra Zlatibora svega 2km i poseduje 10 odraslih konja i 5 ponija, tako da mogu da se oprobaju i mlađi jahači. Ergela „Milinković“ – ova ergela, za turiste koji žele da bar jednom iskuse jahanje konja, omogućava kratke ture koje su dovoljne da posetioci ispune svoje žele. Ranč „Farma Zlatibor“ – ranč Vam nudi prirodno okruženje u kojem možete uživati u rekreativnom jahanju konja. „Farma Zlatibor“ poseduje 25 odraslih konja i 4 ponija i takođe poseduje mini zoo-vrt.