Živimo u vremenu kada su društvene mreže postale deo našeg svakodnevnog života. Profili na čuvenim kanalima poput facebook-a, instagram-a, twitter-a olakšavaju nam komunikaciju i informisanje, a volimo ih i zbog toga što nam omogućavaju da širem auditorijumu prikažemo naše ideje, kreativnost, uspehe… Bićemo iskreni pa ćemo reći da svako od nas voli da na facebook ili instagram okači dobre fotke i broji lajkove. Svi uživamo u pažnji koju su dobile naše objave, ali treba znati i kako privući toliki broja virtuelnih prijatelja i pratilaca. Eksperti i sprovedena istraživanja kažu da najviše pažnje privlače fotografije sa putovanja, pa su turističke destinacije poput Zlatibora uvek popularne za fotkanje.

Kako bi vam olakšali put do fantastičnih fotografija sa vaše omiljene planine, predlažemo deset najpopularnijih mesta za fotografisanje u okolini Zlatibora. Zato pratite naše savete, iskoristite vreme dok ste na Zlatiboru i krenite u potragu za lokalitetima gde ćete zasigrno napraviti sjajne fotke, ali se i dobro zabaviti.

  1. Bigrene kade Stopića pećine

Ako vam kažemo podatak da je preko 80.000 ljudi za godinu dana posetilo Stopića pećinu, onda to mora da znači da nešto zaista vredno i posebno može da se vidi u toj speleološkoj lepotici. Zlatiborci su sa punim pravom ponosni što se mogu pohvaliti jednim ovakvim kraškim biserom. Verujemo da će vam obilazak podzemnih dvorana biti uzbudljiv, ali najipresivniji doživljaj imaćete pri susretu sa bigrenim kadama. Nesvakidašnji prizor svetlucavih kada ostaviće vas bez daha, a vaše fotogrfije učiniti nestvarno lepim i mističnim. Selfi na platformi sa koje se kao na dlanu vide rumenkasti bigreni nabori puni vode, upotpunjena led osvetljenjem, učiniće da vaše fotografije prikupe lajkova kao nikada do sada.

  1. Tornik

Tornik je najviši vrh Zlatibora i planinski centar gde se tokom zime uživa u zimskim sportovima, a tokom leta u nezaboravnoj panoramskoj vožnji žičarom, pogledu sa vrha i adrenalinskim sadržajima. Od lepote prizora, prosto ni sami ne znamo koje mesto na Torniku bi pokupilo najveći broj simpatija na društvenim mrežama. Da li bi to bila fotka sa vrha odakle se pruža neverovatan pogled na zlatiborski pejzaž i Ribničko jezero ili selfi sa žičare. U jakoj konkurenciji je i slika sa boba na šinama koja će najbolje prikazati u kakvu ste se avanturu upustili. Ostavljamo vama da isprobate sve mogućnosti i javite nam koja je fotka najbolje ocenjena.

  1. Kraljev trg i zlatiborsko jezero

Prosto je nezamislivo da provedete makar i jedan dan na Zlatiboru, a da se niste fotkali pored jezera, simbola planine još od davnih dana. Za najbolji selfi preporučujemo da stanete na branu odmah kod Kraljevog trga i uhvatite prelep prizor svetlucavog jezera ograđenog visokim zelenim borovima. Naravno, oko jezera je još mnogo mesta gde se mogu napraviti fantastične fotografije, pa tako nemojte propustiti poziranje na nekoj od novih drvenih ležaljki ili zagljaj sa maskotom Zlatibora, drvenom skulpturom „zlatiborski brzi voz“ koji godinama unazad ukrašava Kraljev trg.

  1. Spomenik na Šumatnom brdu

Ako vam kažemo da su neke od najlepših fotografija sa Zlatibora nastale na Šumatnom brdu, sasvim smo sigurni da ćemo vas podstaći da krenete u šetnju i prepešačite put dug dva kilometra do čuvenog spomenika. Možete se fotografisati tako da se u pozadini vidi beli obelisk, možete stati na vidikovac pa napraviti selfi koji će ispunjavati prelep zlatiborski pejzaž i pogled na Čigotu, a verovatno da će najlepša fotografija nastati ako sa uživanjem legnete na neku od šarenih ležaljki i prepustite se meditaciji na planinskom suncu.

  1. Terasa restorana Čumićevo sokače

Već je dokazano da najviše pažnje na društvenim mrežama privlače fotografije sa putovanja, a na ubedljivom drugom mestu su fotke sa hranom i gurmanskim specijalitetima. Zato put pod noge pa pravac Čumićevo sokače, naručite zlatiborsku zakusku i pre nego što se prepustite uživanju u domaćim speijalitetma ispozirajte za instagram. Tradicionalni ambijent restorana, velika terasa sa koje se pruža pogled na tipičan zlatiborski pejzaž i sto ispunjen svakojakim djakonijama garntovano će vas dovesti do rekordnog broja lajkova.

  1. Klupa na vidikovcu u Jablanici

Za slike koje će privući veliku pažnju na društvenim mrežama morate se malo bolje potruditi i pronaći nesvakidašnja i skrivena mesta planine, do kojih nisu svi još uvek došli. Mi vam pomažemo u tome i otkrivamo vidikovac u selu Jablanica. Drvena klupica postavljena na jednom od najlepših padina Zlatibora učiniće da romanitčni zalazak Sunca bude lepši nego ikada, a verujemo da je takav doživljaj vredan truda.

  1. Terasa hotela Tornik

Nedavno otvoreni hotel „Tornik“ sa svojih pet zvezdica je mesto koje nije pristušačno za svačiji džep. Iako možda mnogi gosti Zlatibora neće biti u prilicu da svoj odmor provedu smešteni u grandioznom hotelu, jedan od najlepših delova hotela pristpačan je za sve nas, a to je terasa hotelskog restorana. Iskoristite vreme na planini, prošetajte do hotela Tornik, osvežite se nekim voćnim napitkom ili kafom i napravite prelepe fotografije. A zašto smo vam preporučili upravo ovo mesto, uverićete se i sami čim kročite na terasu sa najlepšim pogledom na Zlatiboru, pa i šire.

  1. Bašta Kraljevih konaka

Jedan od zlatiborskih lokaliteta koji najviše kruži društvenim mrežama svakako je apartmansko naselje Kraljevi konaci. Da li zbog skladnih kućica lepo uklopljenih u planinski ambijent, ili zbog precizno uređenih uličica, ili zbog najlepše bašte sa mnoštvom cveća koju krasi neobična fontana, ovo mesto je zasigurno jedno od najlepših prizora za fotografisanje na Zlatiboru. Obzirom da se nalazi u centru naselja, lako ćete pronaći ovu oazu pravog uživanja.

  1. Drveni mostić na Vodicama

Od trenutka kada je u javnost izašao magazin Hello Travel Zlatibor sa naslovnom fotografijom devojke na drvenom mostiću, krenulo je interesovanje za lokalitet gde je fotografija nastala. Odajemo tajnu, jedan od najlepših pejzaža za fotografisanje nalazi se na Vodicama, na reci Crni Rzav. Ipak vam tačnu lokaciju nećemo kazati, jer kao što smo rekli, za idealnu fotku se morate potruditi i malo bolje istražiti Zlatibor.

  1. Kućica na Rudinama

Za Rudine kažemo da su selo koje je, pored ukusnog sira i kajmaka, nprepoznatljivo po tipičnom zlatiborskom pejzažu. Na svega nekoliko kilometara od urbanog centra Zlatibora ulazite u nepreglednu oazu zelenih pašnjaka. Pravi seoski ambijent upotpunjuju stada ovaca raštrkana po nesagledivim proplancima i nakrivljena drvena koliba koja stoji na pravom mestu, tako skladno uklopljena u okolni pejzaž. Kad vam je već na dohvat ruke, zašto ne iskoristiti priliku i uklopiti se fotografijom u ovaj idilični prizor.

U nadi da smo vas inspirisali da krenete u potragu za mestima na kojima ćete napraviti provereno najbolje fotke na Zlatiboru, pozdravljamo vas do sledećeg čitanja i mašemo sa osunčanog Zlatibora. I da, čekamo vaše fotke na društvenim mrežama da ih lajkujemo, šerujemo i tagujemo.

Izvor fotografija: TO Zlatibor, hotel Tornik, Kraljevi konaci, Kafanica Cumicevo sokace