Zlatibor, zlatna i sunčana planina, jedna je od omiljenih destinacija, kako domaćih, tako i turista iz celog regiona, a sve više i iz Evrope i sveta. Bilo da je zima ili leto, Zlatibor svojim posetiocima nudi obilje sadržaja za kvalitetan i nezaboravan odmor. Turistička ponuda Zlatibora je doživela puni procvat, naročito kada se ima u vidu da je pre 125 godina na vrhu planine bilo svega par raštrkanih drvenih koliba.

Danas, ova planina ima sve potrebne elemente kako bismo je nazvali mondenskim odredištem. Uređen ski centar – Tornik, širok izbor paketa za avanturiste i zavisnike od adrenalina, Dino i Avantura parkove za decu, mnogobrojne staze za šetanje, banje i lečilišta, prirodne znamenitosti, kao i mnoštvo ugostiteljskih objekata za zabavu i dobar provod.

Imajući u vidu da na planini Zlatibor u ovom momentu boravi bar 25.000 posetioca, donećemo razuman zaključak da su smeštajni kapaciteti Zlatibora izuzetno veliki. Široka je ponuda apartmana i stanova za izdavanje, a tu su i luksuzni hoteli i vile u kojima turisti mogu odsesti.

Cena apartmana za iznajmljivanje zavisi od lokacije, kao i opremljenosti samog smeštajnog prostora. Obzirom da na Zlatiboru mir i/ili razonodu traže turisti različitih finansijskih mogućnosti, ponuda je prilagođena svima – svako će naći smeštaj na Zlatiboru po svom izboru.

Obožavaoci snega i zimskih radosti, kao i mirnog odmora i čistog planinskog vazduha, sigurno su nekad razmišljali o kupovini nekretnine na ovoj predivnoj planini. Čak i ako niste ljubitelj zime, posedovanje nekretnine na Zlatiboru izvrsna je mogućnost za dobru zaradu. Cene stanova i apartmana koji se prodaju u centru dostiže i preko 100 evra za noć, dok apartmani na periferiji drže cenu od 20 do 50 evra. Zarada koja se može postići iznajmljivanjem stana na Zlatiboru u relativno kratkom vremenskom roku isplatiće investiciju.

Agencija Gorg navodi da su nekretnine na Zlatiboru toliko tražene da neretko vlasnici stanova u Beogradu menjaju iste za nekretninu na Zlatiboru. Cena kvadrata varira zavisno od starosti gradnje, kao i same lokacije, ali početna cena je 800 evra za periferiju, do 1800 evra za sam centar Zlatibora.

Ukoliko razmatrate mogućnost kupovine stana na Zlatiboru, neophodno je da budete dobro pripremljeni za ovu investiciju. Konsultacije sa stručnjacima kao što su arhitekta ili građevinski inženjer biće značajna pomoć prilikom odabira samog objekta, dok proveru i pripremu dokumentacije možete poveriti advokatu ili agenciji za nekretnine.

U nastavku teksta donosimo vam listu stavki na koje treba da obratite pažnju pre potpisivanja kupoprodajnog ugovora:

Da li je nekretnina uknjižena?

Provera pravnog statusa željene nekretnine na Zlatiboru prvi je zadatak za vas. Bilo da plaćate u gotovini, podižete stambeni kredit ili vršite razmenu nekretnina, morate biti sigurni da je objekat uknjižen. Uknjižena nekretnina biće registrovana u Katastru nepokretnosti, gde možete izvaditi vlasnički list.

Savet koji važi u svim slučajevima, te i kada su nekretnine na Zlatiboru u pitanju, jeste da proverite vlasnički list i na sam dan potpisivanja ugovora o kupoprodaji. Dešava se da u međuvremenu vlasnici stanova stave nekretninu pod hipoteku, a kupac za to sazna prekasno, kad je već u problemu.

Ukoliko je prodavac nekretnine u bračnoj zajednici, od supružnika morate zatražiti overenu izjavu da se u budućnosti odriče prava prema nekretnini koju kupujete. Nekretnina može biti predmet sudskog spora, te je to još jedna stavka za proveru pre kupovine.

Porez na nekretninu morate da platite najkasnije deset dana od datuma kupovine.

Da li kupujete novogradnju ili staru gradnju?

Zlatibor se izgradio u poslednjih tridesetak godina. Novi stambeni objekti niču kao pečurke nakon kiše, a investitori pokušavaju da izvuku maksimum prostora gradeći višespratnice. Logično, novogradnja je na tržištu nekretnina zastupljena u jednakoj meri kao i stara gradnja.

Agencija Gorg navodi da su kupci stanova na Zlatiboru podjednako zainteresovani za obe varijante. Obzirom da je reč o planini, gde su zime izuzetno hladne, a letnji dani vreli, neophodno je da se dobro informišete o načinu gradnje, naročito ako je novogradnja u pitanju.

Ne oklevajte da postavite pitanja o izolaciji, materijalima koji se koriste, završnoj obradi. Novogradnja mahom ima odličnu termo, zvučnu i hidro izolaciju, ali ukoliko se investitori ne drže propisanih standarda, ponekad se bolje odlučiti za starije objekte.

Stara gradnja je hvaljena kao kvalitetnija, jer su zidovi deblji, a izolacije bolje, međutim agencija Gorg navodi da se u praksi pokazalo da nema velike razlike u kvalitetu između stare i nove gradnje. Ipak, ukoliko se odlučite za stariju gradnju, preporučujemo vam da povedete stručnjaka koji će dati mišljenje o kvalitetu objekta.

Stanovi u izgradnji? Da ili ne?

Već smo spomenuli da se novi stambeni objekti na Zlatiboru neprestano grade, zbog izuzetno velike potražnje. Kupovina stana u izgradnji može se činiti kao izvrsna prilika da uštedite, jer je cena stanova u izgradnji uvek niža, a dobijete sopstvenu nekretninu na Zlatiboru koja će biti potpuno nova.

Kupovina stana u izgradnji nosi izvesne rizike sa sobom. Kupujete stan koji nije izgrađen, završen, stoga morate biti sigurni kojem investitoru da poklonite svoje poverenje. Proverite da li je investitor registrovan u Agenciji za privredne registre, a možete ga proveriti i u Privrednoj komori Srbije. U slučajevima kada se kupuje stan u izgradnji, preporučujemo da se oslonite i na preporuke prijatelja i poznanika, koji imaju dobra iskustva sa određenim investitorom.

Nakon odabira investitora, savetujemo vam da proverite i da li je vlasnik zemljišta na kojem se objekat gradi, kao i da li poseduje građevinsku dozvolu.

Unutrašnjost objekta

Ukoliko ne kupujete stan u izgradnji, već nekretninu koja je završena, pruža vam se prilika da je detaljno pregledate i proverite sve detalje. U ovom koraku od velike pomoći vam može biti arhitekta, građevinski inženjer ili bar majstor koji ima veliko iskustvo u građevini.

Kako ne biste dospeli u situaciju da neplanirano renovirate sveže kupljenu nekretninu na Zlatiboru, proverite funkcionalnost toplotne, vodovodne i kanalizacione mreže. Elektroinstalacije takođe moraju biti besprekorne, kako ne biste imali dodatna ulaganja.

Lokacija nekretnine

Zlatibor je neosporno prelepa planina, i ne sumnjamo da ćete uživati u predivnom krajoliku, bilo da odaberete lokaciju koja je bliža centru ili je od njega udaljena. Koja će lokacija biti vaš izbor zavisi od vaših daljih planova i generalnih afiniteta.

Prošetajte po kraju u kom planirate kupovinu nekretnine na Zlatiboru, te proverite udaljenost objekata koji su vam bitni za nesmetano funkcionisanje. Ukoliko planirate da iznajmljujete apartman na Zlatiboru, potencijalnim klijentima će biti bitno da znaju koliko je udaljen centar, jezero, ski staza, prodavnice, apoteke.

Obzirom da se Zlatibor munjevito razvija, poslovni prostori su sve traženiji. Kupovina poslovnog prostora na prometnoj lokaciji, koji ćete iznajmljivati, takođe može biti odlična investicija. U svakom slučaju, Zlatibor je savršena lokacija, bilo da ste rešili da kupite nekretninu za izdavanje, doselite se trajno ili ga posetite kao turista, proverite zašto je Agencija GORG pravi izbor za saradnju.