Nestprljivo ste dočekali dugo planirani odmor, uputili se na Zlatibor da bar na tri dana predahnete od posla i svakodnevnih obaveza, ali vas je na Zlatiboru umesto idealnog prolećnog vremena i umerene prijatne temperature dočekala kiša. Nije baš najprijatniji osećaj, ali dešava se. Planina je nepredvidiva i ako vam je za utehu dešavalo se da u sred leta temperature padnu do blizu nule. Ali nikako ne treba očajavati, već iskoristiti vreme za odmor na najbolji mogući način. Garantujemo da odmor na Zlatiboru može biti zanimljiv i po kiši i nešto sumornijem vremenu. Iz velike želje da vam to i dokažemo odlučili smo da damo nekoliko predloga, kako najbolje provesti kišne dane na „zlatnoj planini“.

Nikako nemojte dozvoliti da zbog kiše i hladnijeg vremena odustanete od šetnje do spomenika. Vrh Šumatnog brda je na samo kilometar i po udaljenosti od centra, pa zašto se ne bi prepustili laganoj šetnji uz kišobran ili kabanicu. Još ukolko ste na odmoru sa voljenom osobom, šetnja do spomenika može se pretvoriti u pravu romantičnu avanturu. Još bolje ćete se osećati kada posle prohladne šetnje odmorite noge u nekom od zlatiborskih restorana uz topao čaj od lekovitog bilja i pucketanje kamina.

Za kišne dane na Zlatiboru preporučujemo i obilazak Stopića pećine. Nalazi se na samo 19 km od centra Zlatibora i za nešto manje od pola sata vožnje kolima već ste na lokalitetu. A kako ste tokom obilaska pećine izloženim klimatskim prilikama koje su unutra uvek iste, kiša koja pada napolju neće vam uopšte pokvariti utisak. Obzirom da su amblem pećine, velike bigrene kade, najlepše kada su pune vode, kišno vreme će na pozitivan način doprineti da iz Stopića pećine ponesete najlepše uspomene, ali i fotografije.

Ako nečega na Zlatiboru ne fali danas, to su moderni hoteli visoke kategorije sa prelepim spa centrima. Divna vest je što ne morate biti gost hotela da bi ste mogli da koristite usluge spa i wellness programa, tako da eto sjajne ideje kako da provedete dan na Zlatiboru kada je napolju kiša. Topla voda zatvorenih bazena, đakuzi kade, saune, slane sobe, parna kupatila…ima li boljeg načina za opuštanje. Zlatiborski hoteli nude i veliki izbor masaža u svojim wellness centrima, a mi predlažemo da se prepustite toploj masaži sa borovim drvetom i na taj način, uz opuštajuću masažu, udahnete miris planine zlatnih borova.

Obišli ste Stopića pećinu, opuštali se u spa centrima nekog od hotela na Zlatiboru, degustirali specijalitete po restoranima, a kiša i dalje pada? Zašto ne bi otišli do Užica? Prestonica Užičke republike, prve slobodne teritorije u u okupiranoj Evropi 1941. godine može se pohvaliti velikim isorijskim značajem i kulturnim nasleđem. Pola sata vožnje od Zlatibora magistralnim putem i stižete u „Titov“ grad, a naša topla preporuka je da obiđete Narodni muzej. Dve stalne muzejske postavke na raspolaganju su svim znatiželjnim turistima. Jedan deo muzeja prati razvoj užičkog kraja od praistorije do savremenog doba, a drugi deo je posvećen Užičkoj Republici. U okviru muzeja je i legat slikara Mihaila Milovanovića, a poseta obuhvata obilazak podzemnih laguma gde je tokom Užičke republike bila fabrika oružja.

Kako je opšte poznato da se od davnih dana vode polemike čija je koplet lepinja bolja, užička ili zlatiborska, predlažemo da vreme u Užicu iskoristite i probate užičku komplet lepinju „Kod Šuljage“. Jedni tako ćete moći da pesudite, koja lepinja je autentična i prava.

Ako ste ljubitelj umetnosti i volite naobične načine stvaranja pravih umetničkih dela, predlažemo Vam da odvojite jedan dan i posetite galeriju Tiffany u selu Tripkova. Galerija je zapravo radionica za umetničku obradu stakla, a umetnik Velimir Tošanić i njegova ćerka uvek rado primaju sve goste. Iz ove radionice ukrasni predmeti od stakla oplemenili su mnoge javne ustanove i privatne rezidencije, poslovne prostore i objekte od nacionalnog značaja u Srbiji i inostranstvu, među kojima je i Putinova rezidencija. Ukoliko smatrate da imate talenta za ovakvu umetnost, možete se sami oprobati u ukrašavanju stakla, vlasnici radionice će vam u tome rado pomoći, a za uspomenu možete poneti predmet koji ste lično ukrasili.

Ukoliko ste se našli na Zlatiboru baš u vreme prolećnih kiša, nadamo se da smo vam pomogli u odluci kako na najbolji način da iskoristite vreme. Poslušajte naše preporuke i odmor će vam biti ispunjen zanimljivim aktivnostima, a Zlatibor će uvek biti tu za neko lepše vreme i neke nove uspomene.