Ukoliko pitate, pa skromno ćemo reći, svakog drugog stanovnika Srbije, koja mu je omiljena turistička destinacija u zemlji, bez sumnje odgovor će biti Zlatibor. I zaista „zlatna planina“ zavređuje pažnju sve većeg broja kako domaćih, tako i gostiju iz različitih delova Evrope, a sve više i celog sveta.

Dugom istorijom i tradicijom razvoja turizma Zlatibor se u proteklih 125 godina razvio od raštrkanih drvenih koliba gde je leti odmarala nekolicina imućnijih porodica iz okoline, do modernog turističkog centra koji može da parira čuvenim svetskim destinacijama.

Zašto je Zlatibor danas jedna moderna i pre svega perspektivna turistička destinacija. Odgovor je jednostavan. Ima sve što je potrebno da postane pravo mondensko mesto za odmor. Ima uređen ski centar, veliku ponudu avanturističkih i adrenalinskih sadržaja, brojne zabavne aktivnosti za decu, barove i kafiće za omladinu, staze za šetnje… Ali činjenica koja ga posebno izdvaja od ostalih destinacija u zemlji i regionu je to da Zlatibor nudi izuzetno širok spektar nekretnina na Zlatiboru.

Pored novootvorenog hotela najviše kategorije, nekoliko hotela sa četiri zvezdice, brojih pansiona i odmarališta, Zlatibor je mesto koje se odlikuje izuzetno velikim kapacitetom privatnog smeštaja na Zlatiboru.

Poslednjih godina „zlatna planina“ postala je bukvalno raj u svetu nekretnina. Ubrzana gradnja podstaknuta sve većom potražnjom, razvoj destinacije i sve sofisticiranije potrebe savremenih turista uslovili su da nekretnine koje se poslednjih godina grade budu pre svega izuzetnog kvaliteta, moderno opremljene, sa svim pogodnostima koje su savremenom gostu potrebne.

Turistima koji žele da odmaraju na Zlatiboru ili pak prisustvuju nekom velikom kongresu ili simpozijumu, na raspolaganju je zaista velika ponuda nekretnina, od manjih studio apartamana idealnih za boravak dve, tri osobe, do komfornih apartmana za porodice sa svim udobnostima modernog života.

Teško je turistima da se opredele za nekretninu u moru ponude kakva na Zlatiboru danas vlada. Uglavnom pri izboru preovlada cena ili lokacija, ali ono što je izuzetno važno je da svaka roba ima svog kupca, pa tako i brojni apartmani na planini ugalvnom budu popunjeni u jeku turističke sezone.

Gosti koji žele mirniji odmor i pravu planinsku atmosferu lako mogu pronaći apartmane locirane nešto dalje od centra, a velika je ponuda i nekretnina čija je udobnost upotpunjena kaminima, đakuzi kadama, bazenima i svim ugođajima koji će doprineti idealnom odmoru. Za nešto mlađe i urbanije goste velika je ponuda manjih stanova koji su locirani bliže centru, bliže trgu, kafićima i barovima gde su najbolji provod i zabava.

Veliki broj zaljubljenika u Zlatibor doživljava planinu na najbolji način kada svoj smeštaj pronađu u nekoj od porodičnih kuća gde mogu da ostvare prisniji odnos sa vlasnicima koji su meštani Zlatibora. Tako razvijaju osećaj pripadnosti destinaciji, osećaj da tu imaju prijatelje i da njihov odmor upotpunjuje toplina porodičnog doma ljudi kod kojih borave. Tako i pored velikog broja novoizgrađenih stanova, apartmani u privatnim kućama i vilama i dalje imaju svoje verne goste.

Raspon cena za najam apartmana je zaista veoma veliki i zavisi od brojnih faktora. Kategorija objekta, lokacija, broj gostiju i noćenja u velikoj meri će odrediti cenu najma, pa se tako na Zlatiboru mogu iznajmiti apartmani od 20 evra po noćenju (nekada niže, uglavnom u periodu van sezone), pa sve do 100 evra po noćenju, čak i više, kada je reč o zaista luksuznim apartmanima. Ono što je bitno istaći je da će na Zlatiboru svaka kategorija gosta pronaći ono što mu odgovra, i po afinitetima i željama i po ceni.

Zlatibor nije idealan samo zbog velike ponude različitih kategorija smeštaja, već je i pravo mesto za kupovinu apartmana i stanova na Zlatiboru. U šali ga često nazivamo omiljenim mestom za odmor ali i za dobro ulaganje. Ljubitelji planine, zimskih igara, snega, ali i čistog vazduha i letnjeg odmora na planini, prvi su kandidati za kupovinu stana na Zlatiboru.

O stanu na Zlatiboru mogu da razmisle i oni koji uopšte ne vole planinu, ni leti ni zimi, jer kad bi imali stan na Zlatiboru, u jeku sezone, mogli bi da izdaju prostor od tridesetak kvadrata za 20 do 40 evra dnevno i da odlično zarade, jer je potražnja zaista velika.

Cene za kupovine nekretnina variraju kao i cene iznajmljivanja, u zavisnosti od lokacije, pa je tako potrebno izdvojiti od 700 evra po kvadratu na udaljenijim lokacijama do 1.500 evra po kvadratu za apartmane u centru.

Nisu retki ni slučajevi kada se nude zamene stanova, na primer nekretnina na Zlatiboru za nekretninu u Beogradu, pa i oni ljubitelji “zlatne planine” koji nemaju dovoljno novca mogu doći do veoma kvalitetnog stana na planini.

Za odabir nekretnine na Zlatiboru preporučujemo vam Agenciju Gorg, koja ima u ponudi veliki izbor nekretnina na razlličitim lokacijama.

Potražnja za iznajmljivanjem poslovnog prostora na Zlatiboru je takođe veoma velika, pa uopšte nije loša ideja razmisliti o tome da se novac uloži u kupovinu nekog lokala, naročito ako se nalazi na pogodnoj lokaciji.

Ono što je evidentno i sigurno je da se Zlatibor razvija velikom brzinom i krupnim koracima ide ka razvijenom i poznatom turističkom centru. Proteklih godina mnogo je uloženo što u nekretnine i hotele, što u različite sadržaje koji upotpunjavaju boravak turista.

Sudeći prema sadašnjem stanju i razvoju ovakva situacija će se zadržati još dosta dugo, pa je Zlatibor idealan izbor bilo da ste odlučili da ga posetite kao gost, postanete vlasnik nekretnine ili se čak možda i trajno nastanite ovde.