Iako su leto i sezona godišnjih odmora već iza nas sigurni smo da imate u planu kratki predah od svakodnevnih obaveza i vikend putovanje, pa gde drugo nego na Zlatibor. Svima nama potreban je s vremena na vreme istinski odmor za psihu i telo, a Zlatibor je zbog prelepe prirode i mnoštva sadržaja aktuelan i tokom jesenjih meseci. Na planini već odavno nije jasno izražena razlika između glavne i van sezone, pa je tako i tokom jeseni ponuda turističkih sadržaja velika. Kako bi pripreme bile lakše, a boravak na planini što ugodniji, potrudili smo se da vam damo nekoliko saveta i učinimo da predah na Zlatiboru bude vredan pamćenja.

#1 Odaberite adekvatan smeštaj – Zlatibor je destinacija koja se može pohvaliti bogatom ponudom smeštaja koji je na raspolaganju različitim kategorijama gostiju. Zbog toga je važno da znate šta bi vama najviše odgovaralo i prema tome započnete pretragu. Lako se može pronaći veliki broj apartmana u domaćoj radinosti, po veoma pristupačnim cenama. To su uglavnom novi ili renovirani, moderno opremljeni apartmani, koji odišu komforom, toplinom i domaćinskom atmosferom. Sajt zlatibor.org prava je adresa za pronalazak odgovarajućeg smeštaja na Zlatiboru, jer na jednom mestu nudi veliku bazu apartmana različitih kategorija, a pregledne stranice i ažurni podaci će vam u velikoj meri olakšati samu pretragu, ali i izbor adekvatnog smeštaja.

#2 Ponesite udobnu odeću i obuću – za jesenje vikend putovanje na Zlatibor nije vam potreban kofer prepun raznih krpica za sve prilike, pa tako pakovanje za put treba da bude pre svega praktično. Ukoliko unapred isplanirate svoje aktivnosti utoliko će vam pakovanje biti lakše i brže. Za jesenji predah na Zlatiboru najbolje će vam poslužiti trenerka, udobne farmerke, par majica i duks. Poželjno je da pri ruci imate i jaknicu za prelazni period, jer je vreme na planini promenljivo, a jutra i večeri prilično hladne. Patike ili lagane sportske cipele sa udobnim gaženjem biće vam neophodne, naročito ako planirate da provedete više sati u šetnji nekom od brojnih pešačkih staza. Uz sportske odevne kominacije ubacite i kupaći kostim, budući da većina hotela na Zlatiboru nudi spa i velnes programe, niz bazena, djakuzi kada i drugih relaksacija koje će vam sigurno prijati tokom odmora. Ostavite malo prostora u koferu i za koju večernju kominaciju, jer je centar Zlatibora prepun kafića, restorana i klubova koji organizuju najbolje žurke u ovom delu Srbije.

#3 Pripremite slojevitu garderobu – kao što smo već napomenuli vreme na Zlatiboru može biti promenljivo, čak i tokom leta. Kada je jesenji period u pitanju zasigurno očekujte da ćete šetati u majici kratkih rukava, a već sledećeg trenutka vam može zatrebati jakna. Vreme na planini promeni se za čas, a sunčan i topao jesenji dan za svega nekoliko minuta može pokvariti pljusak kiše i nalet oblaka. Baš iz tih razloga potrebno je da uz sebe imate i laganiju garderobu i nešto toplije odevne predmete dugih rukava i nogavica. Čak i da dani budu sunčani i topli, jutra i večeri su tokom jeseni veoma hladne, pa će vam slojevita garderoba biti više nego dobrodošla.

#4 Ponesite kabanicu ili kišobran – kabanica ili kišobran su obavezan deo prtljaga za putovanje na Zlatibor, jer i vedri jesenji dani na većim nadmorskim visinama uvek nose mogućnost iznenadnog pljuska. Kiša na Zlatiboru je poseban doživljaj, pa ako imate kišobran ili kabanicu nema potrebe da se skrivate u četiri zida. Uživajte u prirodi i svežem mirisu vazduha posle kiše, jer ozon nakon oluje ima najjače dejstvo i pročišćava atmosferu od zagađivača, što je uz već poznate zdravstevene benifite Zlatibora dobitna kominacija.

#5 Ne zaboravite fotoaparat – fotoaparatu u ovom slučaju dajemo prednost, a ako već morate da imate i telefon uz sebe potrudite se da ga koristite samo za fotografisanje. Preporučujemo da lap top i tablet ostavite kod kuće kako bi ste u odmoru uživali na najbolji mogući način. Malo bolji fotoaparat ili kamera telefona će vam odlično koristiti za fotografije u prirodi, jer planine poput Zlatibora nude fenomenalne pejzaže i prizore koje ćete sigurno želeti da zabeležite. Ukoliko imate akcionu kameru, obavezno je ponesite. Avantura park, Zip line, jahanje, vožnja kvadova i druge avanturističke aktivnosti jednostavno ne smeju proći ne zabeležene malim „GoPro“ prijateljem.

#6 Knjige – odmor na Zlatiboru trebalo bi da bude odmor u pravom smislu, a to znači da ćete pored brojnih aktivnosti koje su na raspolaganju izdvojiti slobodno vreme i provesti ga u miru i relaksirajućem ambijentu koji samo planina može da pruži. Upravo je ovo idealna prilika da se posvetite naslovima knjiga koje su vas strpljivo čekale, pa ne zaboravite da sa sobom ponesete bar jednu. Prohladno zlatiborsko veče, topla vatra iz kamina i jedan od dobitnika Ninove nagrade, formula su zagarantovanog opuštanja.

#7 Informišite se o aktuelnim izletima i aktivnostima – preporučujemo da se pre dolaska na Zlatibor upoznate sa aktivnostima koje su vam na raspolaganju kako bi isplanirali svoje vreme i odmor iskoristili na najbolji mogući način. Kako za jesenji period nije karakterističan veliki broj turista, raspitajte se koje agencije u ovom periodu organizuju jednodnevne izlete. Za vreme boravka na Zlatiboru imaćete mogućnost da skoknete do Mokre Gore, obiđete Stopića pećinu, Sirogojno i gostiljski vodopad, upoznate Taru ili Uvac, a kako većina agencija izlete organizuje na osnovu dovoljnog broja prijavljenih putnika, preporučujemo da se odmah po dolasku na Zlatibor prijavite za izlete na koje želite da idete. Kod loaklne turističke organizacije možete se informisati o radnom vremenu lokaliteta ukoliko želite samostalno da ih obilazite, a predusretljivi turistički radnici daće vam preporuku i za ostale akativnosti koje će vam upotpuniti boravak na Zlatiboru.