Bilo da ste na romantičnom odmoru, na odmoru sa porodicom ili u avanturističkom pohodu, zlatiborski smeštaji nude Vam različite izbore. I to sve od samog centra Zlatibora, skromnih zlatiborskih apartmana, pa do apartmana okruženih zelenilom, a Vaše je samo da pogledate i izaberete ponudu na našem sajtu.

Ukoliko se ipak odlučite za smeštaj u centu Zlatibora, ni tamo nećete biti uskraćeni prijatnom zlatiborskom klimom i prelepim zelenim pašnjacima i livadama. Naime, samo dva kilometra od poznatog turističkog centra nalazi se spomen-obeležje streljanim rodoljubima u Drugom svetskom ratu i vidikovac „Spomenik“.

ŠTA VAS OČEKUJE NA PUTU DO SPOMEN-OBELEŽJA?

Spomenik se nalazi u mestu Glavudža na Šumatnom brdu. U proseku Vam je potrebno svega 40-ak minuta da stignete do cilja, u zavisnosti od udaljenosti Vašeg apartmana, ali takva šetnja se isplati. Ova lagana šetnja ide u prilog i onima koji nisu najbolje fizičke spreme, pa se u ovu avanturu mogu upustiti i turisti starijih populacija. Na putu ka kamenom spomeniku, blago ćete se penjati ka uzvišici, okruženi prelepim livadama i pašnjacima, nećete ni osetiti kada ste se i koliko lako popeli do cilja. Ono što je najupečatljivije, i što ćete svakako osetiti jeste promena klime i pojava „Ruže vetrova“ koja ovde najuticajnija, i gde dolazi do ukrštanja mediteranskih i kontinentalnih vetrova. Staza je uređena i dobro osvetljena, pa pored izuzetnih livada, pašnjaka, prelepih drveća, možete sresti i konjušare. Ukoliko ste oduvek imali želju da jašete konja, iskoristite pravu priliku za to i stignite do spomenika u pobedničkom stilu.

ISTORIJSKI ZNAČAJ SPOMEN OBELIKSA

Kada stignete do vidikovca, konačno ćete videti kameni spomenik streljanim rodoljubima-partizanskim ranjenicima u Drugom svetskom ratu. Spomenik je sagrađen kod spomen ploče 150 partizanskih boraca koji su streljani 30. novembra i 1. decembra 1941. godine. Delo je arhitekte Jovanke Jeftanović i vajarke Ane Bešlić koje su osmislile spomenik koji je dugačak čak 10m. Na spomeniku se mogu pronaći, čitko ispisani stihovi čuvenog Vaska Pope: „Ne dam ovog Sunca u očima, ne dam ovo hleba na dlanu.“ Napravljen je tako da se može videti sa svih krajeva Partizanskih voda. Sa vidikovca se pruža pogled na vrhove Čigote i Tornika, na selo Rudine i naselje Gajeve. Kako bi posetioci mogli da imaju još bolji pogled na naselja, postavljen je teleskop, a pored se nalaze letnjikovac i klupice na kojima možete uživati i odmarati nakon šetnje. Na ovom mestu često su se održavale manifestacije poput „Pesničkih vatri zlatiborskih“.

Svaka šetnja u okolini Zlatibora ima svoju posebnu čar, pa tako i ova kratka, ali opuštajuća šetnja ka spomeniku. Nakon ovakve šetnje bićete upoznati sa delom naše istorije, opčinjeni prelepim zlatiborskim prostranstvima i posebnom klimom.