Poznato je da Zlatibor obiluje netaknutom prirodom, borovim šumama, pašnjacima i livadama, ali i da je u poslednje vreme Zlatibor počeo da se urbanizuje. Međutim, priroda uvek nađe način da se vrati gde joj je mesto, ili u ovom slučaju da to za nju učini čovek. Tako je pre više od 15 godina nastala Botanička baštica i to u samom centru Zlatibora.

KAKO I ZBOG ČEGA JE NASTALA ZLATIBORSKA BOTANIČKA BAŠTA?

Zahvaljujući pogodnoj nadmorskoj visini, velikoj količini sunčeve energije i velikoj količini padavina, stvara se dovoljna vegetacija kako bi planinske biljke uspevale na ovim prostorima. Zlatiborski pašnjaci i livade, koje su okružene predivnim borovim šumama, poseduju oko 120 različitih vrsta biljaka od kojih su neke i lekovite. Stanovnici ovog planinskog predela, jako dobro su upoznati sa njihovim svojstvima jer su se znanja o njima neprekidno prenosile sa generacije na generaciju. Kako bi privukli još više turista, i ujedno ih upoznali sa biljnim svetom, osmislili su Botaničku baštu koja Vam nudi sva ta saznanja. Postavljena je u najprometnijem delu Zlatibora i oni koji su se malo više zadržali u centru, sigurno su bar jednom prošli kraj nje.

Nastala je nakon što je vrsni travar Borivoje Šišović, zajedno sa svojom suprugom, otkrio blagodeti veoma raznovrsne zlatiborske flore i upotrebio je u svom lečenju. Želeli su da i drugi kojima su potrebna svojstva lekovitih biljaka nauče nešto o njima i sami je počnu konzumirati u svojoj ishrani. Svoje umeće pokazuju svakog ranog proleća, kada u busevima donesu biljke i raznovrsne trave sa zlatiborskih pašnjaka i posade ih u botaničku baštu. Neke od njih su kantarion, majčina dušica, iva, kleka, planinski čuvar i lincura koja je posebna zbog toga što je zaštićena vrsta. Sve one poseduju obilnu količinu eteričnih ulja, a pored izuzetnog mirisa imaju i antibaterijsko dejstvo pa se nazivaju i ULJNI ANTIBIOTICI.

PROIZVODI IZ ZLATIBORSKE BOTANIČKE BAŠTE

Iako Vas prvo upozna sa svojstvima i načinom korišćenja ovih biljaka, zlatiborska botanička bašta Vam nudi i različite vrste proizvoda koje su već napravljeni i spremni za Vas. U ponudi su razni lekoviti čajevi, razne vrste meda od biljaka koje su medonosne, kupinovo vino, biljna ulja, itd. Inače, zlatiborski med se ubraja među najlekovitije.

„ZLATIBORSKI POKRETNI ŽBUN“

I za kraj Vas upoznajemo sa „Zlatiborskim pokretnim žbunom“ koji Vam može dati odlične savete koje čajeve i za šta bi trebalo da ih pijete. To je naravno čovek koji je i otvorio ovu botaničku baštu. Borislav je prava atrakcija Zlatibora i pravi poznavalac biljaka, koji želi da Vam prenese svoje znanje. Znamiljiv, simpatičan i pun saveta, ovaj čovek zainteresovaće Vas da zbog njega posetite botaničku baštu i tako se bliže upoznate sa lekovitim svojstvima zlatiborskih biljaka.