Planina Zlatibor poznata je kao jedna od najposećenijih turističkih destinacija u našoj državi, što zbog raznovsnog sadržaja koji Vam nudi, izleta i ponude smeštaja , što zbog prirodnih lepota koje poseduje.

Na Zlatiboru se nalaze razni spomenici koji su podignuti u nečiju čast i koji imaju veliku nacionalnu vrednost. Takođe je poznat po pijaćim vodama, a u daljem tekstu ćemo Vas upoznati sa spomen česmama koje se nalaze na ovoj lokaciji.

KRALJEVA ČESMA – SPOMENIK KULTURE

Kraljeva česma izgrađena je još davne 1893. godine kraj izvora Kaluševac gde je održan svečani doček tadašneg kralja Srbije. Događaj koji je obeležio boravak Aleksandra I Obrenovića, bio je od izuzetnog značaja za zlatiborsko stanovništvo, pa je u njegovo ime organizovan svečani doček i ručak. Predsednik opštine Čajetina je u ime svih stanovnika Zlatibora održao zdravicu i zamolio vladara da dopusti da se voda Kaluševac zove Kraljeva voda. Kralj je u znak zahvalnosti tog izvanrednog događaja, obećao podići česmu. Tako je izgrađena česma u znak sećanja na ovaj događaj na kome je urezano „Kralj Aleksandar I Obrenović 20. avgusta 1893.“. Ova godina se smatra godinom početka turizma na planini Zlatibor, jer su se od ove posete počeli graditi prvi smeštajni objekti. Kraljevska česma prestavlja simbol duge zlatiborske turističke tradicije koja je duga čak 127 godina. Nakon dinastije Obrenović, boravak na ovoj lokaciji zainteresovao je i dinastiju Karađorđević. Po odluci Vlade Republike Srbije 2019. godine Kraljeva česma je proglašena za spomenik kulture.

SPOMEN ČESMA NA OKU

Veliku zaslugu za podizanje ove spomen česme imao je Prota Radosav Simić. Česma je izgrađena 1930. godine u slavu ratnika iz sela Semegnjeva i Branežaca. Prota je osnovao Odbor koji je prikupio sredstva za izgradnju i uz pomoć meštana podignut je spomenik i česma sa 202 imena ratnika. Česma je osveštana 1931. naravno od strane Prote Radosava Simića, čemu je prisustvovao veliki broj Zlatiboraca. Spomen česma nalazi se na livadi pored izvora Oko, pa je od naroda dobila značajno ime zbog svoje čistote i lekovitih sposobnosti za vid – česma Oko. Prota Simić je uvideo veliki potencijal i budućnost spomenika i trudio se da postane turističko mesto. Do 1934. godine izgrađeno je mnogo objekata i sadržaja kao što su letnje kupatilo, plažom, dečijim igralištem, ribnjakom, tuševima, a najviše je bilo posećivano do Drugog svetskog rata. Ako se odlučite za boravak na Zlatiboru obiđite ovu lekovitu česmu, a svoje smeštaje možete potražiti na našem sajtu.

SPOMEN ČESMA U ČAJETINI

Spomen česma u Čajetini ima dva velika značenja. Prvo je podignuta 1900. godine kao simbol sećanja na neuspešan atentat na kralja Milana. Kasnije je 1925. godine obnovljena i to u slavu poginulih ratnika u ratovima za oslobođenje. Ova istorijska znamenitost se nalazi u centru opštine Čajetina.

                Česme na koje nailazite, često Vam ne prestavljaju veliku atrakciju, ali kada saslušate i saznate pozadinu i istoijski život neke od njih, postaće Vam zanimljive i značajne.