Zlatibor se smatra jednom od najlepših planina Srbije, a samim tim je i izuzetno posećena turistička destinacija. Obiluje prirodnim lepotama – proplancima, planinskim stazama, predivnim vidikovcima, kao i raskošnim biljnim i životinjskim svetom. Klimatske prilike i sastav zemljišta uslovili su bogatu hidrografiju Zlatibora. Naime, Zlatibor poseduje brojne izvore, reke i jezera, koja se odlikuju kristalno čistom vodom i raznim vrstama ribe.

Najveće reke Zlatibora, koje su ujedno i najbogatije vodom, su Rzav i Uvac. Najpoznatija jezera ove čarobne planine su Ribničko jezero i jezero na Obudojevici, u centru turističkog naselja Zlatibor, na Kraljevim vodama. Zbog položaja zlatiborske visoravni, koja je nagnuta na severozapadnu stranu, sve reke Zlatibora se ulivaju u Crno more, do kojeg ih vode reke Đetinja, Moravica ili Drina.

Deo vašeg odmora će sigurno činiti izleti na Zlatiboru. Predlažemo vam da posetite reke i jezera koja krase ovu planinu i uverite se zašto predstavljaju prirodno bogatstvo Srbije.

Uvac

Poseta Zlatiboru ne može da prođe bez izleta do reke Uvac. Rezervat Uvac je od turističkog centra gde su smešteni apartmani Zlatibor udaljen 48 km. Reka Uvac i njen čuveni krivudavi tok predstavljaju prirodnu lepotu koja je poznata i daleko van granice Srbije.

Reka Uvac pripada crnomorskom slivu. Izvire u podnožju planine Jadovik, a uliva se u Lim. U svom toku duga je 119 km, a na njoj su podignuta tri prelepa veštačka jezera – Radonjsko, Zlatarsko i Uvačko. Okružena je brojnim pećinama, jamama, liticama, koje ovom kraju daju izgled divlje lepote.

Lepote Uvca i njegovih jezera najbolje ćete videti ako se otisnete na krstarenje turističkim brodićem. Za nešto hrabrije i odvažnije, postoji i mogućnost vožnje kajaka. Reka je okružena planinskim liticama, sa kojih se pruža neverovatan pogled na dolinu. Ukoliko se odlučite na planinarenje i uspon do vidikovca, očekuje vas prizor neverovatne prirodne lepote Uvačkog meandra.

Organizovani izleti na Uvcu su svakodnevni tokom turističke sezone, traju 4 do 5 sati, a tokom izleta imaćete priliku da krstarite vodama reke i Uvačkog jezera, obiđete Ledenu pećinu i najbolje vidikovce.

Rzav

Jedna od najvećih reka zapadne Srbije i Zlatibora svakako je Rzav, koji čine tri reke. Crni Rzav izvire ispod Murtenice, na Carevom polju. Teče centralnim delom zlatiborske visoravni i spaja se sa Belim Rzavom, čineći Veliki Rzav, koji se u Drinu uliva kod Višegrada. Veliki Rzav se proteže istočnim delom Zlatibora i smatra se jednom od najčistijih reka Srbije.

Crni Rzav je jedan od prepoznatljivih motiva Zlatibora, često viđen na razglednicama, slikama i reklamama. Njegovi krivudavi meandri i bistra voda u kojoj se ogleda nebo, predstavljaju prizor od kojeg zastaje dah. Okružen beskrajnim zelenim proplancima, na kojima možete videti tradicionalne zlatiborske brvnare i stada ovaca, Rzav fascinira lepotom i harmonijom prirode.

Smeštaj na Zlatiboru možete potražiti u vikend naselju Vodice, gde se nalaze jedni od najlepših krajolika zlatiborske visoravni. Apartmani Zlatibor u turističkom centru su udaljeni 10 km od Vodica. Nedaleko od Vodica nalazi se i Ribničko jezero.

Ribničko jezero

Ribničko jezero nastalo je 1971. godine, pregrađivanjem reke Crni Rzav kod Ribnice, dugačko je 2 km i najveće je jezero na Zlatiboru. Nalazi se u turističkom naselju Ribnica, u podnožju Tornika. Od turističkog centra, gde su smešteni apartmani Zlatibor, udaljeno je 10 km.

Poseta Ribničkom jezeru sastavni je deo izleta na Tornik, obzirom da je od Tornika udaljeno svega 4 km. Ribničko jezero je smešteno u dolini, a okruženo je gustim borovim šumama i brdima. Sa planinskog vrha puca predivan pogled na jezero, koje deluje plavo poput gorskog oka, kao i na okolnu netaknutu prirodu. Izbliza, boja vode Ribničkog jezera deluje tamno, a tu sliku stvara tamno kamenje na dnu jezera.

Voda Ribničkog jezera je izuzetno čista, a u ovom jezeru živi čak 14 vrsta ribe, od kojih su najpoznatije klen, som, šaran, pastrmka i linjak. Idealno je odredište za ljubitelje ribolova.

Iako je kupanje na Ribničkom jezeru zvanično zabranjeno, jer je deo jezera pregrađen za vodosnabdevanje Zlatibora, leti u njegovim vodama spas od vrućine traži veliki broj turista. Pored jezera nalaze se uređene biciklističke staze i ugostiteljski objekti, u kojima izletnici mogu potražiti okrepljenje.

Jezero na Obudojevici

Jezero u samom turističkom centru Zlatibora, na Kraljevim vodama, nastalo je 1947. godine pregrađivanjem rečice Obudojevica. Ovo veštačko jezero ćete uočiti čim stignete na Zlatibor, jer je nezaobilazna turistička atrakcija oko koje je uvek okupljen veliki broj ljudi.

Projekat izgradnje jezera osmislio je poznati hidrološki inžinjer Miladin Pećinar, kojem je u znak zahvalnosti podignuta bista pored jezera.

Jezero na Obudojevici dugo je 150 metara, a široko 50 m. U najdubljem delu dubina ne prelazi 2 metra. Duž celog jezera nalazi se pešačka staza i klupice za sedenje i opuštanje, a okruženo je borovima koji se ogledaju u kristalno čistoj vodi.

Skupa sa platoom na Kraljevim vodama ovo jezero čini prelepu celinu, koju turisti svih generacija rado posećuju tokom svih godišnjih doba. Turistima su pored šetnje oko jezera na raspolaganju i mogućnost iznajmljivanja pedalina, a najmlađi se mogu zabaviti u velikim gumenim balonima, u kojima mogu „trčati“ po površini vode.

Kraj jezera na Obudojevici nalazi se Kraljeva česma, podignuta u čast kralja Aleksandra Obrenovića, sa koje teče čista izvorska voda.

Izleti na Zlatiboru ne smeju proći bez posete ovom kultnom mestu.