Zlatibor je planina koja svojim posetiocima može da pruži obilje zanimljivih i korisnih sadržaja. Na Zlatibor možete doći u potrazi za odmorom, avanturom, sportskim aktivnostima, banjskim lečilištem ili romantičnim vikendom sa dragom osobom. Predivan krajolik, svež vazduh i čista lekovita voda podjednako će prijati turistima svih generacija, a sadržaja za kvalitetan odmor i zabavu za najmlađe i najstarije goste ima podjednako. Međutim, koji god da je inicijalni razlog vašeg putovanja na Zlatibor, jedno je sigurno – uz predivnu prirodu i srdačne starosedeoce, na restorani na Zlatiboru će vas dočekati sa fenomenalnom gastronomskom ponudom, nakon koje ćete morati da popustite rupicu na kaišu.

Klimatski uslovi Zlatibora, nesvakidašnji spoj kontinentalne i mediteranske klime i obilje vegetacije pogoduju gajenju stoke, stoga je Zlatibor poznat po mlečnim i mesnim specijalitetima. Spremljene veštom rukom iskusnih kuvara i domaćina, zlatiborske đakonije nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Od široke lepeze ponude primamljive hrane teško je izdvojiti najukusnije specijalitete, ali za vas smo izdvojili najpopularnija jela koja morate probati tokom boravka na Zlatiboru:

Zlatiborski sir i kajmak

Zlatiborski sir i kajmak su nadaleko poznati, a podjednako se konzumiraju kao sastavni deo hladnih plata i složenijih gastronomskih specijaliteta. Sir i kajmak se na Zlatiboru pripremaju poposebnoj recepturi, a svako domaćinstvo ima svoju varijaciju recepta za najbolje mlečne proizvode.

Naime, svako domaćinstvo na Zlatiboru poseduje u dvorištu drvenu kućicu koja se zove mlekari. U ovu prostoriju pristup je zabranjen svima, sem domaćici koja vrši proces sirenja. Mleko se prokuva na jakoj vatri, a zatim se nosi u mlekar da se ohladi. U ohlađeno mleko se dodaje surutka, koja podstiče proces sirenja. Kad je proces pri kraju, na sir se stavlja drveni poklopac i pritiska se kamenom, kako bi se suvišna voda ocedila iz sira.

Priprema kajmaka je jednostavnija – proključalo mleko se takođe nosi u mlekar da se hladi. Kada je ohlađeno sa njega se drvenom kašikom skida sloj kajmaka koji se uhvatio po površini. Sir i kajmak se čuvaju u drvenim kacama, koje čuvaju ukus mlečnih proizvoda.

Smeštaj na Zlatiboru možete potražiti i u seoskim domaćinstvima, gde ćete imati priliku da vidite način pripreme ovih specijaliteta. Preporuka je da mlečne proizvode kupujete od lokalnog stanovništva.

Komplet lepinja

Komplet lepinja ne sadrži meso, ali ukusna je i sita toliko da vam uz nju meso i nije potrebno. Ovaj specijalitet može se probati u mnogim krajevima Srbije, ali nigde nema ukus kao na Zlatiboru.

Domaći kajmak, jaja i pretop, sastojci su koji se upotrebljavaju prilikom spravljanja komplet lepinje. Iako ne sadrži meso, pretop joj daje aromu mesa. Lepinja se peče u peći na drva, a domaći sastojci su polazna osnova savršenog ukusa komplet lepinje. Sam način pripreme čuva se kao jedna od gastronomskih tajni.

Preporuka je da se prilikom konzumacije gornji deo lepinje izlomi i umače u donji. Uz ovo jelo služi se zlatiborski jogurt ili domaće kiselo mleko u zemljanim posudama.

Izleti na Zlatiboru su prilika da komplet lepinju probate u više različitih gostiona. Videćete, u svakoj će biti drugačija, ali jednako savršenog ukusa.

Zlatiborski pršut

Zlatibor je čuven po proizvodnji sušenog mesa, a zlatiborski pršut je delikates najpoznatiji od svih. Pršut je savršeno osušen i odimljen, dugačak i tanak, specifične boje i arome. U zlatiborskom kraju mnoga domaćinstva proizvode i prodaju sušeno meso. Možete ga kupiti na pijaci u turističkom centru, ali platićete ga znatno skuplje, nego ako ga potražite u nekom seoskom domaćinstvu.

Na Zlatiboru, u selu Mačkat, se održava manifestacija „Pršutijada“, koja okuplja lokalne i proizvođače pršuta iz celog regiona. Inače, u Mačkatu maltene svako domaćinstvo proizvodi pršut, a svaka kuća poseduje i sopstvenu pušnicu u kojoj se suši meso.

Zlatiborska jagnjetina

Jagnjetina spremljena na zlatiborski način je jagnjetina koju ćete pamtiti zauvek. Naime, pečenje u ovom kraju je neverovatno sočno, meko i ukusno. Tajna leži u načinu pripreme, kao i u odgoju jagnjadi, koja pasu lekovito bilje po zlatiborskim livadama, a poje se svežom lekovitom zlatiborskom vodom.

Svaki domaćin na Zlatiboru ima svoju tajnu kako da pečenje bude savršenog ukusa, a generalni recept je 4 do 5 sati pečenja, uz stalni nadzor i ravnomerno obrtanje, na laganoj vatri. Meso nakon pečenja treba ostaviti pola sata do sat vremena, da se ohladi, a tek se onda pristupa sečenju.

Jagnjetina zlatiborskog kraja će vas raspametiti, a preporučena količina je 1 kg za tri do četiri osobe.

Zlatiborska pastrmka

Ono što je Mačkat za pršut, to je Ljubiš za pastrmku. Bitno je napomenuti da kao što postoji Pršutijada, tako postoje i „Dani ljubiške pastrmke“, manifestacija tokom koje je degustacija ove ribe potpuno besplatna. Ljubiš je selo koje je od turističkog centra udaljeno 15ak kilometara. Ako su apartmani na Zlatiboru u centru vaš odabir smeštaja, poseta Ljubišu će zahtevati dvadesetak minuta vožnje, ali vredi truda. Pored pogleda na predivnu zlatiborsku visoravan, uživaćete u ukusnom rečnom specijalitetu.

Pastrmku u Ljubišu možete jesti u svim restoranima, jer gotovo svaki poseduje sopstveni ribnjak i uzgoj ove rečne ribe. Pastrmka je uvek sveža, priprema se na žaru i to tako što se prži po desetak minuta sa svake strane i dve minute po sredini. Služi se sa biljnim varivima, barenim krompirom i sezonskim salatama. Uz pastrmku preporučujemo domaće crno vino iz ovog kraja.

Poseta Zlatiboru raj je za sva čula. Bilo da ga posećujete u zimskoj sezoni, kada je skijanje u jeku, ili tokom leta, opravdaće vaša očekivanja. Apartmani na Zlatiboru učiniće da se osećate kao u sopstvenom domu ili čak i lepše, a svakodnevni izleti, planinarenja, šetnje i sportske aktivnosti otvoriće vam apetit. Gastronomska ponuda Zlatibora zadovoljiće i najizbirljivije goste, a za hedoniste će biti ultimativna destinacija. Uživajte i prijatno!