Mladi ste ili pripadate starijoj populaciji, sa društvom ili sa porodicom – odlučili ste da se negde zaputite za vikend i promenite sredinu? Želite da maksimalno iskoristite svoj letnji ili zimski godišnji odmor? Voleli biste da je to mesto blizu, da isprobate nešto novo, da se možda napunite energijm i adrenalinom ili da samo pobegnete od velegradske buke i uživate u dugotrajnim šetnjama, opijeni svežim vazduhom i prelepom prirodom? Da li takvo mesto postoji? Naravno da postoji.

Zlatibor -poznato skijalište za početnke i avanturiste, lekovita i vazdušna banja za starije i one sa tegobama, rekreativni centar za sve. Neosporivo najlepša planina u Srbiji, predstavlja zimsku idilu za one koji su došli da se odmore, ali i atraktivnu destinaciju za one koji žele aktivan odmor u vidu osvajanja zlatiborskih vrhova.

Kako stići do smeštaja na Zlatiboru

Velelepna planina i park prirode nalazi u samom središtu Srbije. Udaljenost od Beograda do zlatiborskih skijališta iznosi 230 km, dok je najveći zlatiborski vrh Tornik (1496 m) od Novog Sada udaljen 300 km (baš koliko i od Jadranskog mora). Nalazi na 238-om kilometru magistralnog puta Beograd – Crnogorsko primorje. Direktene autobuske linije su uspostavljene sa svim većim gradovima Novim Sadom, Beogradom, Nišom, Suboticom ali i ostalim manjim gradovima u Srbiji. Cena karata zavisi od samih autoprevoznika. Kroz famozni Zlatiborski masiv prolazi i železnička pruga Beograd-Bar.

Apartmani na Zlatiboru

Ponuda je prilično raznovrsna. Zahvaljujući velikoj ponudi apartmana, lako se može naći baš onaj koji odgovara određenoj ciljnoj grupi (mladi, stari, sa porodicom, parovi itd.). 80 posto smeštaja Zlatibora se uglavnom nalazi u užem ili širem centru Zlatibora gde se neki od apartmana nalaze na 5 minuta šetnje do jezera i trga. Od onih u samom centru, razlikuju se i apartmani okruženi borovima, mirom i tišinom koji se nalaze raštrkani po prelepoj našoj planini. Takođe u zavisnosti od samih mogućnosti, apartmani Zlatibor imaju ponude predviđene od low budget do luksuznih zlatiborskih apartmana.

Kako pronaći adekvatan smeštaj na Zlatiboru?

Apartman

Kao prvo apartman može biti soba ili stan sa više soba. Može te se odlučiti za malo skuplji hotelski smeštaj ili za neke od pristupačnijih turističkih smeštaja Zlatibora. Apartman treba da sadrži sve potrebne stvari za kratkoročni ili dugoročni boravak (kupatilo sa toaletom, kuhinju, spavaću, dnevnu sobu). Luksuzniji apartmani mogu sadržati i mnoge druge pogodnosti.

Kako izabrati apartman i koga kontaktirati?

Veliki broj oglasa smeštaja postoji na raznim sajtovima. Na prezentacijama raznih veb portala se mogu naći mape sa lokacijom određenog apartmana, uslovi apartmana, cena smeštaja, galerija fotografija, kao i dodatna opremljenost apartmana. Informacije o uslovima izdavanja apartmana na Zlatiboru, možete dobiti direktno od izdavaoca putem kontakt telefona koji je postavljen na internet stranici zainteresovanog smeštaja.

Ako želite da rezervišete smeštaj online, obratite pažnju da slobodne apartmane sa cenama boravka pretražujete po datumu. Postoji mogućnost da su neki zlatiborski apartmani već izdati. Kada odaberete apartman, potrebno je da popunite rezervaciju. Nakon rezervacije dobijate potvrdu iste sa svim podacima na vašu mejl adresu. Raspoloživost smeštaja možete proveriti i preko domaćeg ebooking-a.

Plaćanje rezervacije

Kao garanciju dolaska često je potrebno uplatiti avans. Avans se uglavnom plaća kada je u pitanju sezona dok je rezervacija u periodu van sezone besplatna. Ako je rezervacija izvršena preko izdavaoca, avans se uplaćuje direktno njemu. Ostatak se plaća prilikom dolaska u apartman.

Šta sadrže apartmani na Zlatiboru?

U zavisnosti od toga sa koliko osoba planirate da boravite u istom smeštaju na Zlatiboru, šta želite od istog, lokaliteta smeštaja, kakvu ponudu tražite itd. od toga zavisi i opremljenost apartmana kao i cena istog. U svakom slučaju, smeštaji na Zlatiboru imaju svoju posebnu draž. Ona ponaosob zavisi samog lokaliteta apartmana i njihove opremljenosti koja može biti u duhu modernog ili tradicionalog stila.

Opremljenost

Većina apartmana obično su opremljeni nameštajem i priručnom kuhinjom sa osnovnim posuđem, nekada i mini barom. Peškiri i posteljina su obezbeđeni kao i sva neophodna tehnika u zavisnosti od ponude apartmana.

Usluge

Smeštaj na Zlatiboru često uključuju besplatne dodatne usluge kao što su parking, WiFi, TV.  Te usluge su obično uključene u samu cenu zakupa. Neretko apartmani imaju ekvivalentne pogodnosti hotelskih soba ali su dosta jeftiniji od istih što im daje na prednosti. Prednosti apartmana su i veća privatnost, mir i udobnost. Noćenje često bude praćeno sa besplatnim doručkom.

Često apartmani imaju izlazak na balkon ili terasu, gde gosti mogu uživati u velelepnim reljefima pokrivenim snegom a leti u panoramskom pogledu. Apartmani danas pružaju i neograničeno koršćenje parnog kupatila, saune, bazena, spa centra, ili se nalaze u blizini istih, dok pojedini apartmani obezbeđuju popust na nabrojane usluge. Tu se ubrajaju i besplatne usluge sezonskog bazena na otvorenom kao i vrtom u kojima možete uživati. Gostima, koji se odluče na aprtman sa vrtom, često su na raspolaganju i pribori za pripremu roštilja. Apartmani su neretko opremljeni hidromasažnom kadom i saunom.

Kakve aktivnosti možete raditi na Zlatiboru

Neki apartmani se nalaze na Zlatiboru, u oblasti pogodnoj za aktivnosti poput skijanja, gnjuranja, ronjenja, jahanja, planinarenja. Za neke apartmane postoji mogućnost i dodatnih usluga kao što je prevoz do nekih znamenitosti ili oblizak nekih kulturnih spomenika. U pojedinim zlatiborskim apartmanima, kućni ljubimci su dobrodošli. Pojedini apartmani daju na raspolaganju bicikla koje možete besplatno koristiti u okviru objekta ili u ponudi imaju korišćenje teninskog terena. Od skoro na Zlatiboru postoji mogućnost da se iznajme četvorotočkaši.

Lica sa invaliditetom

Postoji i dosta apartmana koje su prilagođene osobama sa invaliditetom i koji poseduju adekvatnu opremu prilagođenu istim (gornji spratovi dostupni liftom ili je čitava jedinica u prizemlju, toalet sa rukohvatima, visoki toalet, niski lavabo, stolica u tuš kabini, kabl za hitne slučajeve u kupatilu itd.)

Cene

U zavisnosti od lokaliteta, broja osoba, noćenja i ponuda aprtmana zavise i cene. Za jedno noćenje, optimalna cena se može kretati od 20€ po osobi pa naviše. Tako na primer kada su u pitanju 4 osobe, prosečna cena smeštaja koja uključuje dve odvojene sobe, dnevni boravak, kupatilo, kuhinju, kamin ali i terasu sa divnim pogledom, može stajati svega 135€ po noćenju. Često se popust dobije na veći broj osoba, dok neki apartmani nude besplatnu uslugu u vidu posebnog dodatnog smeštaja, kada su u pitanju bebe i mala deca. U svakom slučaju takav vid informacije uvek proverite sa izdavaocem smeštaja.