Zlatibor na vikend

Zlatibor je planina u jugozapadnoj Srbiji, koja se prostire na tri opštine Čajetina, Užice, Nova Varoš. Vrlo je turistički posećen preko cele godine. Verovatno ćete (ako prvi put dolazite na ovu planinu) izabrati da ovaj odmor bude dosta aktivan. 

Obzirom da put do Zlatibora traje samo par sati od bilo kod grada u Srbiji, on je idealna destinacija za produženi vikend. Ovaj park prirode je veliki da se osamite, udahnete istoriju i napunite baterije. Ali ukoliko je potrebno, imate sve što urbana sredina podrazumeva.

Ponuda

Osim šetnje i opuštanja na svežem vazduhu, među borovim šumama i predivnim pašnjacima možete obići,u zavisnosti od ličnih interesovanja, mnogo toga. 

Vi odličite: spomenici, muzeji, pećine, reke, crkve i manastire, mesto za kolektivne, individualne i ekstremne sportove, bazene, spa ponude, dečije parkove, gurmanske specijalitete i naravno ski centar.

Zbog svog specifičnog položaja često putnici ka Crnoj Gori i obrnuto prenoće ili prave pauze na ovoj planini. Prosečna visina je oko 1000 metara nadmorske visine, dok je najviša tačka 1496 metara – vrh Tornik, na kom se nalazi ski centar Tornik. Ovo je destinacija gde su se odmarale naše dinastije Obrenović i Karađorđević i obiluje istorijskim mestima.

Sam centar Zlatibora ima mnogo hotela, apartmana, kafića, restorana, pijacu gde lokalno stanovništvo prodaju čuveni zlatiborski kajmak. Centar krasi spomenik armijskom generalu Krsti Smiljaniću, koji ima velike zasluge za oslobođenje i ujedinjenje svih jugoslovenskih naroda. Oko jezera sa fontanom se nalazi uređeno šetalište i park Jezero. U bizini centra Zlatibor ima raznovrsnu ponudu za najmlađe Dino park, a za  malo starije Avantura park.

Rekreacija

Sportska ponuda je sjajna, ukoliko želite aktivan odmor biće vam jasno da ste na pravom mestu. Teretane i tereni za razne sportove (fudbal, košarku, tenis,…)  se nalazi u neposrednoj blizini centra. U hali u Čajetini gostovali su razni poznati međunarodni klubovi i reprezentacije. Zlatibor je destinacija gde se često organizuju sportski kampovi.

Ukoliko vas zanimaju ekstremni sportovi postoje razne staze za biciklizam, mogućnost letenja paraglajdingom i jahanje. Postoje i više vežbališta na otvorenom.

Planinarsko društvo Zlatibor

Planinarsko društvo Aleksandar Džavović upoznaje vas sa prirodnim lepotama planine. Ovo društvo organizuje pešačenja, izlete, obeležavaju staze i takmiče se. Planinarski klub Tornik svoj princip rada zasniva najviše na planinskoj orijentaciji i orijentiringu.

Trase za pešačenja su različitih dužina i uspona. Toplo vam preporučujemo da za vaš vikend prođete makar jednom stazom. Određene su uglavnom da za cilj vidite neku lepotu Zlatibora kao na primer: manastir Uvac, vodopad Skakavac, Zeleni breg, vrh Čuker i dr.

Ski centar

Ski centar Tornik ima najdužu tradiciju u Srbiji. Predeo gde se nalazi predivan ski centar je 9 km udaljen od centra. Na nadmorskog visini od 1110-1490 metara pruža mogućnost skijanja na četiri staze. Ukoliko ste u zimskom periodu a nema snega, bez brige, postoji sistem za veštačko osnežavanje koji će vam omogućiti potpun ugođaj.

Spa ponuda na Zlatiboru

Ako ste zamislili da u okviru vikenda posetite wellness i relaksirate se skoro svi hoteli imaju sjajne ponude od masaže, saune do tretmana tela. U letnjem periodu postoje tri lokacije sa otvorenim bazenom .U zavisnosti od smeštaja na Zlatiboru možete izabrati najbliži.

Prirodne lepote Zlatibora

Na Zlatiboru se nalazi najčistiji vodotok Srbije Veliki Rzav, koji se uliva u Moravicu. Na južnom obodu planine je rekla Uvac koja se protiče kroz predivne kanjone. U Vapa banji je najpoznatija mineralna voda ovog područja. Izvor Bele vode ili tkz izvor Svetog Jovana Krstitelja je lekovit. 1994. je slučajno otkriven, kasnije je pored sagrađena je crkva Svetom Jovanu.

Vodopad u Gostilju

Vodopad u Gostilju visok je oko 20 metara, jedan je od najviših u Srbiji obrušava se sa krečnjačke litice. Udaljen je 25 km od centra Zlatibora.

Pećina Stopića

Pećina Stopića je dobila ime po seocetu Stopić, nalazi se 19 km od centra magistralnim putem Zlatibor-Sirogojno. Izvor života je vodopad u ovoj pećini koji je visok preko 9 metara, a kroz nju teče potok. Proučavao je Jovan Cvijić , dugačka 1692 metara pećina je zaista tačka koju ne trebate zaobići u poseti Zlatiboru.

Vidikovci

Gradina

Oni su svakako odlično mesto gde se fotografijom ovekoveči trenutak. Preporuka su svi vrhovi planine. Izdvajamo vidikovac Gradina, pomoću teleskopa je moguće sve detaljnije pregledati  Čajetinu, Vrh Tornik sa druge strane, dalje Čigota I Vigor.

Obadovo brdo

Obadovo brdo je drugačiji, pristupačniji vidikovac do kog se stiže laganom šetnjom utabanom stazom. Videćete selo Šljivovica, Braneško polje, kupalište Jokino vrelo pa čak i Taru.

Manastir Mileševa

Osnovan  kao mauzolej u 13. veku, od strane kralja Vladislava. Vrlo je značajan manastir za našu istoriju. U njemu su se jedno vreme nalazile mošti Svetog Save. Restauracija je obavljena 1990. godine, arheološka iskopavanja su otkrila grob Svetog kralja Vladislava.

Na području Zlatibora mozete posetiti mnoge crkve i crkve brvnare.

Muzeji

Selo Sirogojno

Staro selo Sirogojno ako već niste obišli ovaj muzej na otvorenom, sigurno ste čuli za njega.

Život ,privređivanje, porodično uređenje sa autentičnim nameštajem, alatom u zlatiborskom predelu, kao i tradicionalna gradnja,zanatstvo jeste ono što predstavlja ovaj poseban muzej.

Na Zlatiboru možete posetiti neku od galerija: zadužbina Božidara Kovačevića na Borovoj glavi; Galerija Trnava Vladimira Mitrovića, Galerija Miladina Lekića; Galerija Vodenica Branka Tijanića.

Tradicionalna kuhinja na Zlatiboru

Tradicionalnu kuhinju možete jesti uglavnom svuda. Preporučujemo vam ukoliko želite vrhunski doživljaj, uslugu i specijalitete Zlatibora da posetite selo Ljubiš. Nalazi se na zanimljivom predelu gde etno kuća Pećinar pruža nestvarni gurmanluk. Obilna predjela uz glavno jelo – svežu pastrmku sa žara iz njihovog ribnjaka.

Istorijske znamenitosti na Zlatiboru

Spomen Obeliska na Šumatnom brdu

Do njega se stiže stazom koja je osvetljena. Ovaj spomenik je podignut palim tj. streljanim partizanskim ranjenicima 1941. godine. Nalazi se na sjajnoj poziciji, tako da je vidljiv iz svakog dela Partizanskih voda.

Kraljeva česma

Kako je ovu česmu podigao kralj Aleksandar I Obrenović 1891, otud i sam naziv. Ovaj događaj je prethodio razvoju turizma i gradnji prvih smeštajnih kapaciteta na području Kulaševca. U 20. veku pomoću ove česme naselje Zlatibor dobija vodovod. Česma je proglašena je za spomenik kulture.

Spomen česma Oko

Podigao je prota Radosav Simić veliki dobrotvor, čiji je ovo zavičaj. Česma je podignuta u čast i slavu ratnika iz okolnih sela palim u vreme rata 1912.-1918. za oslobođenje I ujedinjenje. Takođe postoji spomen česma u Čajetini ona slavi srećno spasenja kralja Milana u Ivandanjskom atentatu, takođe i palim borcima u ratu 1912.-1918.

Spomen kuće na Zlatiboru

Njih ima nekoliko: rodna kuća ratnog heroja Save Jovanovića u selu Trnava; rodna kuća Dimitrija Tucovića političara, novinara, publiciste i vođe socijalističkog pokreta; Titova vila Palisad proglašena za kulturno dobro kao Vila Predsedništva Vlade SFRJ.