Lekoviti izvori sa zlatibora

Zlatibor je s razlogom jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji. Njegov geografski položaj i specifična mediteransko – kontinentalna klima učinile su da Zlatibor postane poznata vazdušna banja, ali to nije sve. Sastav zemljišta i bogatstvo biljnog pokrivača, uz odgovarajuće klimatske uslove, omogućili su bogatu hidrografiju Zlatibora.

Na Zlatiboru su brojni izvori hladne lekovite i mineralne vode. Neki od njih su Hajdučka česma i Hajdučica u Murtenici, Zaogline pod Čigotom, Dunjića vrelo u Stublu, Pašića vrelo u Čajetini, Jovanova voda u Alinom Potoku, Kulaševac i Đurkovac na Kraljevim Vodama, Đurovića česma Tornik, kao i mnogi drugi. Čuvena je i banja Vapa, koja se nalazi kraj reke Prištevice, kao i izvori „bele vode“ u dolini reke Ribnice. Mokra Gora ima istoimeni izvor lekovite vode – Bela voda, pored reke Kamišine.

Na Zlatiboru često možete videti šuplja stabla koja su ukopana u zemlju, a koja su puna lekovite izvorske vode. Ovakvi izvori nazivaju se stubline. Uglavnom su u pitanju bukova stabla, na čijem se dnu nalaze sitni kamenčići koji „filtriraju“ vodu. Vodu iz stublina možete slobodno piti.

Jovanova voda Alin Potok

Alin Potok je mestašce smešteno na jugoistočnim obroncima zlatiborske visoravni. Udaljeno je petnaestak kilometara od Zlatibora. Kroz Alin Potok protiče reka Katušnica, koja se uliva u Veliki Rzav, a u selu se nalazi i izvor lekovite vode poznat kao Jovanova voda.

Voda sa ovog izvora jedna je od najboljih i najlekovitijih u Srbiji. Pogodna je za lečenje svih kožnih oboljenja i za zdravlje celog organizma. Nedaleko od izvora nalazi se i Gostiljski vodopad, koji je atrakcija ovog kraja. Alin Potok ima preko 300 sunčanih dana u godini, a mesto i ceo kraj bogati su selenom, koji ima izuzetna antioksidantna svojstva.

Ako ste za smeštaj na Zlatiboru odabrali turistički centar planine, do izvora Jovanove vode biće vam potrebno dvadesetak minuta. U Alinom Potoku je razvijen seoski turizam, stoga ovo mesto, uz izvor i Gostiljski vodopad, vredi uvrstiti u destinacije kada su u pitanju izleti na Zlatiboru.

Banja Vapa

Tošina banja ili banja Vapa, nalazi se nedaleko od Zlatibora, blizu sela Rožanstvo. Banjsko lečilište je ostalo nedovršeno, zbog smrti osnivača, Toše Lazovića. On je otpočeo gradnju velelepnog dvorca sa visokim betonskim kulama, koji i danas privlači pažnju svih posetilaca ovog kraja. Objekat je danas zapušten i zarastao u bujno zelenilo, ali i takav podseća na dvorac iz bajke „Trnova Ružica“.

U banji Vapa nalazi se lekoviti izvor mineralne vode, a meštani tvrde da voda sa ovog izvora leči sve bolesti. Naročito je lekovita za oči i probleme sa vidom, kao i za sve vrste kožnih promena i oboljenja. Voda na ovom izvoru je temperature 17 stepeni tokom cele godine.

Kroz selo Rožanstvo protiče reka Prištavica, a na njenoj desnoj obali nalazi se jedna od najpoznatijih pećina u Srbiji, Stopića pećina. Vaši izleti na Zlatiboru moraju uključivati i posetu ovom kraju, čudesnom lekovitom izvoru i jednoj od najvećih pećina u Evropi.

Bela voda – Mokra Gora

Izvor Bela Voda na Mokroj Gori je slučajno otkriven prilikom izlivanja reke Kamišine. Ovaj izvor naziva se i izvor Sv. Jovana Krstitelja, a kraj njega podignuta je i crkva pomenutom svecu.

Lekovita voda sa izvora Bela voda specifična je po visokom alkalitetu, niskoj mineralizaciji i temperaturi od 18 stepeni. Analiza vode koja je vršena na Institutu za rehabilitaciju potvrdila je njena lekovita svojstva.

Visoko alkalne vode sprečavaju stvaranje peska u bubrezima, leče čir na želucu i pogoduju svim kožnim bolestima, kao i očuvanju zdravlja i lepote kože. Voda sa ovog izvora dobra je i za prevenciju i lečenje reumatskih, neuroloških i ginekoloških oboljenja.

Apartmani na Zlatiboru u središtu turističkog centra udaljeni su 48km od parka prirode Mokra Gora, ali organizovani prevoz saobraća svakodnevno kako tokom letnje, tako i tokom zimske sezone.

Kraljeva Česma

Kraljeva česma se nalazi na izvoru lekovite vode Kulaševcu, a izgrađena je u čast kralja Aleksandra I Obrenovića. Nakon izgradnje česme, celo naselje dobilo je ime Kraljeva Voda. Voda sa izvora Kulaševac i Đurkovac smatra se najboljom i najhladnijom vodom na Zlatiboru, a koristi se za vodosnabdevanje celog naselja Zlatibor.

Banjski turizam Zlatibora

Prirodna bogatstva Zlatibora čine ovu planinu idealnim odredištem za banjski turizam. Balneoklimatološki Institut Srbije je potvrdio da je Zlatibor priznata vazdušna banja, jer uz izvore mineralne vode i lekovito blato, Zlatibor ima izuzetna klimatska i vazdušna svojstva. Na području ove planine susreću se kontinentalna i mediteranska vazdušna strujanja, koja za rezultat daju umerenu klimu, čist vazduh lišen vlage, nizak vazdušni pritisak i ultraljubičasto zračenje.

ZAŠTO JE BORAVAK NA ZLATIBORU DOBAR ZA VAŠE ZDRAVLJE

Veliki broj sunčanih dana tokom godine, bez aerozagađenja, kao i visoka koncentracija jona i ozona u vazduhu, pogodovaće svim bolesnicima koji imaju probleme sa respiratornim putevima. Klima Zlatibora pogoduje lečenju bronhitisa, bronhijalne astme, alergijske astme, ali i bolesti štitne žlezde, malokrvnosti, kardiovaskularnih bolesti, kao i nervne napetosti.

Kombinacija zapanjujuće lepe prirode i vidikovaca od kojih zastaje dah sa prirodnim bogatstvima Zlatibora u vidu lekovitih voda i čistog vazduha, čini Zlatibor idealnim odredištem za sve generacije. Bilo da ste u potrazi za odmorom, rekreacijom, lečilištem ili rehabilitacijom, na području Zlatibora ćete pronaći sadržaje koje tražite i mnogo više od toga.