Porodični odmor u prirodi jeste ponekad izazov za roditelje, mada nema bolje i zdravije sredine za decu od planini. Ukolliko je Zlatibor vaš izbor napomenućemo da je ponuda za decu odlična te ćete svaki dan moći da se zabavite različitim aktivnostima, koje su zaista svima dovoljno zanimljive.

Zabava na snegu

Tokom zimskog perioda naravno omiljena zabava je upravo na snegu. Postoji dovoljno bezbednih  lokacija da se sankate i spuštate bregom i sa različitim rekvizitima. U blizini jezera nalazi spust gde možete iznajmiti gumu za 200 dinara, ukoliko niste poneli vašu opremu. Veću površinu za spuštanje je mesto gde se organizuje i noćno sankanje a nalazi u blizini hotela Tornik. Ispred ovog brda se nalazi zabavni park čiji sadržaj je takođe svim uzrastima zanimljiv.

Skijanje

Škola skijanja se nalazi na ograđenoj površini tik uz jezero u samom centru Zlatibora. Cena za sve uzraste je 2000 dinara za obuku u trajanju jednog časa sa kompletnom opremom. Starosna gracnica je od 4 godine pa naviše – svi uzrasti. Svakako imate obuku za početnike na stazama Ski centra Tornik. Vožnja žičarom Ski centra za odrasle je 350 dinara dok je za decu 300 dinara. Dnevna karta za odrasle je 2250 a za decu 1760 dinara. Takođe postoje porodični paketi. 

Jahanje

Na više lokacija možete jahati konje a za najmlađe su posebno dresirani pitomi konji, manjih uzrasta. Staza ka spomeniku na Šumnatom brdu, pored jezera, na brdu iznad luna parka sve ovo su mesta gde ćete susresti ljubazne vlasnike i dresere koji su tu za vašu bezbednosti a nude jahanje od 10 minuta pa naviše.

Ranč Zova

Ovo mesto je zaista za svaku preporuku porodicama. Nalazi se 1.5 kilometar od centra, možda je najlakše objasniti  da je na brdu iznad hotela Mone. Okružen je šumama i predivnom pogledom. Ovde je raznovrsan sadržaj pa ćemo navesti šta vas sve ovde čeka: škola jahanja, terensko jahanje, vožnja fijakerom, restoran Bela breza. Posebno uzbudljivo za najmlađe jeste mini Zoo vrt gde mogu da se upoznaju domaćim i divljim zivotinjama poput: pauna, vuka,…

Šetnja i vodopad Gostilje

Postoje razne staze kojima možete prošetati i koje su prilagođene deci tj nisu velikog uspona. Predlog je da prošetate do vidikovca Obradovo brdo sa divnim pogledom gde možete napraviti piknik ukoliko ste na Zlatiboru u  toplijem delu godine.

Vodopad Gostilje se nalazi u istoimenom selu, ovde je priroda predivna a meštani ljubazni. Do vodopada možete prići kolima. Od uređenog parking imate par minuta da prošetate stazicom i vidite ovu atrakcuju koja je veoma uzbudljiva za najmlađe. Prilaz je bezbedan i lepo uređen. Slap vode je visok 20 metara i ubraja se među najviše vodopade u Srbiji. Nakon opuštanja uz zvukove brze planinske rečice ovog sela, posetite i restoran tradicionalne kuhinje.

Dino i avantura park

Radno vreme parka je od 09-20h pa možete doći kad god su mališani raspoloženi, ali nemojte da misliteda je ovo mesto samo za decu jer ga jednako posećuju i odrasli koji. Za decu od 3-15 godina ulaz se naplaćuje 300 dinara, za odrasle je 600 dinara. Koncept parka je takav da svaki izazov i avanturu prati drugačiji primerak dinosaurusa.  Sve je vrlo povezano, dok šetate upoznajete se sa svime što se na ovom mestu nudi.

Avantura park se naplaćuje u zavisnosti od vremena provedenog unutra. On predstavlja različite poligone predviđene za različite uzraste dece, koje oni savladavanju na otvorenom.

Dečije dino selo poseduje edukativno program za najmlađe kao i ljuljaške, tramboline itd.

Zip-linie je postavljen tako da spuštanje omogućava da se prođe iznad celog parka. Cena je 500 dinara. Postoji baby zip-line koji se naravno ne naplaćuje.

Veštačka stena za penjanje je visoka 10 metara, sa 5 nivoa težine. Za najspretnije izazov ne predstavlja problem već samo zabavu.

Mountain car i kvadovi čekaju brzu vožnju za sve ljubitelje četvorotoškaša, po posebnom terenu i njihovim stazama.  Cena mountain cara je 300 dinara za 15 minuta a kvada je 700 dinara za 10 minuta vožnje.

Preostala zabava koja vas čeka je: Zoo vrt, 6D Bioskopa, streličarstva, virtualnog Divljeg zapada, mini golfa, poligon za trotinet i rolere a na kraju da se osvežite u kafe – restoranu koji ima igraonicu u kojoj postoji mogućnost za organizovanje proslava rođendana i sl.

Smeštaj

Smeštaj na Zlatiboru za celu porodicu i manju decu ima dobru ponudu. Određeni apartmani imaju napomenu za dodatni ležaja, krevetac za bebe pa čak i kolica za korišćenje. Naravno u zavisnosti od broja noćenja, kao i lokacije se kreću cene. Za decu do 4 godina smeštaj se uglavnom ne naplaćuje, dok je za decu do 10 godina nešto jeftiniji. Prosek cena po osobi za noćenje, bez doručka iznosi 20 €.